eur:
387.09
usd:
358.76
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Különleges fémek miatt törhetik a fejüket az autógyártók

Különleges fémek miatt törhetik a fejüket az autógyártók

Jók a gázpiac perspektívái, mert jól illeszkedik a megújuló energiához – mondta az InfoRádó Aréna című műsorában az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás arról is beszélt, hogy a legfrissebb elemzések szerint az olaj iránti kereslet jelentősen nőtt.

„A gáz szén-dioxid kibocsátása kedvezőbb, mint más szén alapú technológiáké” – magyarázta a szakértő. További előnye, hogy jól illik megújuló energiaforrásokhoz. Ez azért is fontos, mert ezek az alternatív megoldások nem használható kizárólagos jelleggel, ugyanis azok energiatermelése nem egyenletes. „Úgy változik, ahogy a nap süt, vagy a szél fúj” – tette hozzá.

A legfrissebb elemzések szerint az olaj iránti kereslet jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, és erre lehet számítani a jövőben is. Emiatt a szaudi adórendszer átalakítására készülnek, amely hosszútávú stabil környezetet teremthet, és az elemzők munkáját is megkönnyítheti az előrejelzések kidolgozásában. A szakértő azt is hozzátette, hogy az alacsony olajár miatt

közeledhet egymáshoz a korábban ellenséges viszonyban lévő Szaud-Arábia és Oroszország.

Az elektromos autók forradalma

A technológia fejlődése lehetővé teheti, hogy az elektromos áram tárolása olcsóbbá váljon.

„A világ el fog fordulni a fosszilis energiahordozóktól”

– tette hozzá az Erste Bank elemzője, aki szerint ez az autóipar fejlődésében jelentkezik majd leglátványosabban. A mostani becslések szerint 2022 és 2025 között hozhatnak létre olyan elektromos gépkocsikat, amelyek költségben és hatótávolságban felvehetik versenyt a belsőégésű motorosakkal szemben – hangsúlyozta a szakértő.

Szerinte a legizgalmasabb kérdés a különleges földfémek helyzete, hiszen ezek feltétlenül szükségesek az elektromos autók előállításához, azonban a lítiummal ellentétben – melyet ki lehet vonni használt akkumulátorokból – nem megújulók.

„A tisztán elektromos meghajtás valószínűleg csak a személygépkocsik körében lehet megoldás”

– hangsúlyozta az elemző. A nehézgépjárművek esetén a hidrogén vagy a metilalkohol lehet megoldás, ha ez utóbbit sikerül ipari méretekben előállítani. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×