eur:
394.73
usd:
365.21
bux:
71532.98
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Szemétbe fullad a Balatonpart

Szemétbe fullad a Balatonpart

Nem vált be a gyűjtőszigetes szelektív hulladékgyűjtés a Balatonfelvidéken: műanyag, papír és üveg helyett lomtalanítási hulladékot, építési törmeléket, de még macskatetemet is találtak a kukákban a szolgáltató munkatársai. A tapasztalatok szerint az önkormányzatok egy része sem partner a szemételhelyezés kulturálttá tételében, így a szőlőhegyek nyaralóinak szemete is gyakran az út szélére kerül - számol be a Magyar Idők.

Nyaranta háromszor annyi a turisták miatt a kommunális hulladék a Balaton-felvidéken, mint a téli hónapokban, és úgy tűnik, a szemételhelyezés terén az emberek rossz szokásain nehéz változtatni - mutat rá írásában a Magyar Idők.

Évek óta megszokott rettentő kép az, hogy a csodálatos panorámájú szőlőhegyeken, az erdőkben illegális szemétlerakók jönnek létre, de a szolgáltató által eladott „hivatalos” tárolózsákok is gyakran az út szélére kerülnek, ahol kóbor kutyák, erdei állatok marcangolják szét azokat.

Kiderült az is, hogy a térség harminc településén és a külterületeken szemétszállítással foglalkozó Balatonfüredi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. üveg, papír és műanyag tárolására szolgáló szelektív hulladékgyűjtői is „közprédának” számítottak. Leginkább vegyes háztartási és lomtalanítási hulladékkal, építési törmelékkel tömték tele, de macskatetemet is találtak már bennük – így a gyűjtők nagy részét megszüntette a szolgáltató.

A társaság Balatonfüreden a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét biztosítja most az állandó lakosok részére, a falvakban pedig különféle méretű kukákra szerződhet velük a lakosság.

A falvakhoz tartozó külterületeken, a szőlőhegyi nyaralókban nyaranta tízezrek élnek ideiglenesen, és náluk is képződik szemét. A külterületi nyaralók tulajdonosai az önkormányzatoknál, strandokon, kijelölt benzinkutaknál emblémás zsákot vásárolhatnak, és abban helyezhetik el szemetüket. Az önkormányzatok pedig kijelölhetnek gyűjtőpontokat, ahová az emblémás zsákokat elhelyezhetik. Ezekről a helyekről hetente egy alkalommal szállítja el a hulladékot a szolgáltató.

Elvben jól működhetne, de a gyakorlat egész más. Nem könnyű még az emblémás kukászsák beszerzése sem, amelynek megvásárlásával a szállítás és ártalmatlanítás költségét fedezi a vevő.

A Magyar Idők kérdésére, hogy miért láthatók a frekventált, Balaton-felvidéki panorámás utak szélén a szolgáltató emblémájával ellátott szemeteszsákok, Jung Csilla, a Balatonfüredi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője azt válaszolta: ahol az önkormányzat nem jelölt ki gyűjtőpontot sem, ott az ingatlantulajdonosok lehetőleg a szállítást megelőző napon a belterületi útszakaszokon helyezhetik el a zsákokat, olyan helyeken, ahová a hulladékgyűjtő autó be tud hajtani.

A tapasztalatok szerint az önkormányzatok sokszor azért nem hozzák létre lerakóikat, mert nem kívánják a belterületükön kezelni a szemetet. Így viszont a környezetüket szennyezik.

Az útszéli zsákokat vadak, kóbor kutyák marcangolják szét, így lesz szemetes a kiemelt turisztikai vonzerővel bíró Balaton-felvidék és a Káli-medence.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×