eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Ez hiányzik Magyarországról Tölgyessy szerint

Ez hiányzik Magyarországról Tölgyessy szerint

A nyugatos értékrend magyar modelljére lenne szükség az ország sikerességéhez – vélekedett Tölgyessy Péter alkotmányjogász a Hegymenet című kötet bemutatóján, a budapesti Kossuth Klubban.

Tölgyessy Péter értelmezésében részint abból fakadóan alakulhatott ki 2010 után egy újabb rendszerváltással az Orbán-rendszer, hogy a '89-es rendszerváltást követően nem sikerült Magyarországnak felzárkóznia Nyugat-Európához.

Az alkotmányjogász aláhúzta: nem igaz az az ellenzéki állítás, hogy a kormány politikájának minden eleme rossz; igenis vannak eredményei – mondta.

Hozzátette:

„ez a berendezkedés újra elfordulást jelent a magyar történelem egyik alaptendenciájától, a nyugatos tendenciától.

Attól a vágytól, hogy a nyugattal legyünk sikeresek. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a berendezkedésnek ez az egyik alaptétele”.

Ez azonban nem új a magyar történelemben, amelyben a térségi determinációk általában felülírták a magyar politika mozgásait – tette hozzá Tölgyessy Péter.

Ez hiányzik Magyarországról Tölgyessy szerint

„Jó eséllyel, ha megváltozik a világ trendje, akkor valami olyasmi történik, mint korábban a hasonló berendezkedésekkel” - véli az alkotmányjogász.

Magyarország pedig az alkotmányjogász szerint akkor lehet sikeres, ha kész arra, hogy más irányba induljon, ha ez a változás megtörténik, ehhez azonban fönn kell tartani és képviselni kell a nyugatos értékeket és tudást, például a racionális beszédet, amely rávilágít a berendezkedés alternatív valóságának logikátlanságaira – vélekedett az alkotmányjogász.

„Magyar modellre van szükség.

Ez egy veszélyes állítás, amit mondok, mert a Fidesz is erre hivatkozva építi föl a világtól eltérő megoldását, de az is biztos, hogy nem egyszerű másolással születhet meg a megoldás, mert különben belekerülünk abba a vergődésbe, hogy nyugatos értékeket képvisel, de teljesen idegen az országtól” - fogalmazott.

Tölgyessy Péter úgy látta, hogy a sikeres átalakuláshoz egy felemelkedési vízióval társadalmi érdekegyesítésre is szükség volna, illetve jó szerencsére.

Abban, hogy a jelenlegi kormányzati politika közgazdaságilag nem fenntartható hosszútávon, mindkét a bemutatón felszólaló közgazdász egyetértett. Chikán Attila, egyetemi tanár szerint súlyos ára van annak, hogy bizonyos makrogazdasági számok kedvező képet mutatnak.

„Ezeket lehet kendőzni azzal, hogy a televízióban nem mutatunk olyan képeket, amelyek kórházaknak a belsejét mutatják,

vagy nem mutatunk olyan chart-okat, amelyek a Pisa-felmérés eredményeit mutatják. (...) Vagy valamilyen fordulatot kell végrehajtani, vagy ebből nagyon katasztrofális következmények fognak származni” - véli Chikán Attila.

Csaba László egyetemi tanár hasonlóan látta.

„Ha valaki fordítva ül a lovon, akkor viszonylag ritkán tud vágtát nyerni.

Tehát, ha valaki tényleg azt gondolja, hogy arra kell az ország teljes beruházási kapacitásának a felét elkölteni, hogy a következő 30 évben itt legyen az egész világon a legolcsóbb az energia, olcsóbb mint Kínában meg Indiában, az fordítva ül a lovon” - fogalmazott Csaba László.

A Hegymenet című, nemrég megjelent kötet több mint 20 tanulmányban taglalja a magyar társadalom legfontosabb problémáit, amelyekre megoldási lehetőségeket is vázolnak a szerzők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×