eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Plakátháború a Parlamentben

A kormánypártok a települések képének védelmével indokolták a közterületi hirdetések szabályozásának módosítását, az ellenzék szerint viszont csupán a hirdetési piac fölötti kormánypárti kontroll növeléséről van szó. Megvitatta az Országgyűlés az óriásplakátok kihelyezését szabályozó, hétfőn benyújtott fideszes kormányzati javaslatot.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a települések történeti- és természeti értékmegőrzésének támogatását nevezte expozéjában a módosítás céljának és aláhúzta, hogy szükségessé vált a reklámhordozók, plakátok és egyéb hirdetések egységes szabályozása, ésszerű keretek közé szorítása.  A részletszabályokról azonban egy későbbi kormányrendelet, illetve a helyi önkormányzatok saját szabályozása gondoskodhat. 

A fideszes László Tamás támogatta a módosítást, mert úgy látta, hogy a reklámok egyre több helyen terhelik vizuális környezetszennyezésként a települések képét.

A szocialista Varga László viszont úgy vélte, hogy bár a településkép-védelem szükségességével akár egyet is lehetne érteni, a kivételes eljárással a Ház elé került módosítás valódi oka viszont egy 2017 őszére befejeződő reklámpiaci átalakítás, fideszes területszerzés, a kormánypártokkal szembe került egyik nagyvállalkozó, Simicska Lajos kiszorítása. 

A jobbikos Hegedűs Lórántné, miután a kvótanépszavazási kampány kormányzati plakátüzeneteit szellemi környezetszennyezésnek minősítette, több ponton kritizálta a módosítást, majd úgy összegezte, hogy a kormányzat egyértelműen reklámpiaci fegyverként használná az újabb jogosítványokat, amelyhez a Jobbik nem tud hozzájárulni. 

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője szintén nem támogatta a módosítást, amely álláspontja szerint kifejezetten káros és veszélyes, mivel állami és önkormányzati kontroll alá vonja a közterületi hirdetési piacot. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×