eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kirobbant a vita a metróbaleset miatt

A Fővárosi Közgyűlés szerdán lehetőséget biztosított a főváros eddigi legmagasabb toronyházának megépítésére a Kopaszi-gát mellett, továbbá a jövő évtől eltörölte a háziorvosok és védőnők helyi iparűzési adóját.

A testület ülése a közelmúltban elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas karmesterre, zongoraművészre, Budapest díszpolgárára történő néma emlékezéssel kezdődött.

A napirend elfogadását megelőzően a hétfői metróbalesettel kapcsolatban robbant ki vita a kormány- és az ellenzéki oldal között. A Jobbik és az MSZP egyaránt vizsgálóbizottság felállítását sürgette, amely a személyi felelősöket, illetve a rendszerszintű hibákat tárta volna fel az esettel kapcsolatban. A közgyűlés kormánypárti többsége mindkét felvetést elutasította, egyúttal Tarlós István főpolgármester kijelentette, nincs generális metróügy Budapesten, ellenzéki politikusok a 3-as metró problémáját próbálják meg összemosni a többi metróvonalon történt esetekkel, amelyek között semmiféle összefüggés nincs.

A képviselők ezt követően döntöttek arról, hogy a háziorvos és védőnő vállalkozók a jövő évtől mentességet kapnak a helyi iparűzési adó fizetése alól.

A testület hozzájárult ahhoz is, hogy a Kopaszi-gát mellett felépülhessen Budapest eddigi legmagasabb, 120 méteres toronyháza. A településszerkezeti terv és rendezési szabályzatának eseti módosításában a beruházó több közcélú vállalást is tett: ezek egyike a környék meglévő villamosvonalainak újratervezéséről, illetve meghosszabbításáról szól, a továbbiak pedig új jelzőlámpás kereszteződések és kerékpárutak kialakítását tartalmazzák.

A közgyűlés tízmillió forintos növénytelepítési támogatást hagyott jóvá a X. kerületi Gergely-bánya területére.

Jóváhagyták a Budapest és a fehérorosz főváros, Minszk, valamint Budapest és az ecuadori főváros, Quito közötti együttműködési megállapodásokat is.

Új lakásrendeleti szabályként elfogadták azt is, hogy a jövőben a közalkalmazotti vagy köztisztviselői jogviszonyban álló dolgozók is igényelhetnek szolgálati jelleggel fővárosi tulajdonban álló lakásokat, ha az önkormányzat intézményének kezelésében vagy üzemeltetésében nincs üres lakás.

A közgyűlés a főpolgármester javaslatára levette napirendjéről a taxirendelet módosítását. Tarlós István arra kérte a budapesti taxisokat, hogy válasszák meg maguk közül azokat a képviselőket, akikkel a főváros egyeztetni tud a szükséges változtatásokról.

A testület nem döntött a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-vel tervezett, öt évre szóló közterület-használati megállapodásról sem, mert az előterjesztő visszavonta a javaslatot.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×