eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Amiben egy platformon van az ellenzék

Orbán Viktor migrációs politikája megosztotta az ellenzéki pártokat, a kormánypárti korrupció miatt azonban minden ellenzéki felszólaló kritizálta a miniszterelnököt.

Elsőként a szocialista párt nemrég megválasztott frakcióvezetője, Tóth Bertalan reagált Orbán Viktor felszólalására, és rámutatott, hogy a miniszterelnök pozitív képéhez képest ma Magyarországon több mint 3 millióan élnek létminimum alatt.

A migráció kapcsán a politikus úgy látta, hogy a kormányfő belülről bomlasztja az uniót, holott közös európai megoldásra kellene törekedni, sem a népszavazás, sem a külön utas megoldások nem vezetnek eredményre. Az MSZP elutasítja a gyűlöletkeltést és a félelemkeltést, arra szólítják fel támogatóikat, hogy maradjanak távol a népszavazástól - tette hozzá a frakcióvezető.

Vona Gábor a Jobbik részéről egyetértett a kvóta elutasításának szükségességével, ám úgy látta, hogy a népszavazás nem a legmegfelelőbb eszköz erre, inkább a alaptörvény-módosításra volna szükség. Sőt, ha nem lesz érvényes a népszavazás, azzal Brüsszel kap egy aduászt a kezébe, így ebben az esetben Vona Gábor szerint a kormányfőnek le kell mondania.

A jobbikos politikus a szocialista Tóth Bertalanhoz hasonlóan a kormányzati korrupció miatt is támadta Orbán Viktort, és feltette a kérdést: ha Mengyi Roland Voldemort, akkor kicsoda Mészáros Lőrinc, talán Szauron?

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője szintén elismerte, hogy komoly probléma a migráció, ám úgy látta, hogy a válság megoldásához részint az erőforrások szélsőségesen egyenlőtlen elosztásának kell véget vetni. A Fidesz azonban félrevezeti az embereket, mivel a letelepedési kötvényekkel üzletet csináltak a bevándorlásból - tette hozzá a képviselő.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője felszólalásában arra kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy változtasson politikáján, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pedig arra figyelmeztette képviselőtársait, hogy a migrációs krízis Európa zsidó-keresztény értékeit is veszélyezteti.

Orbán Viktor miniszterelnök viszontválaszában a statisztikákra hivatkozva úgy vélte, csak rosszindulatú emberek állíthatják, hogy nem fejlődik a gazdaság. Schmuck Erzsébetet arra kérte, vonja vissza azon mondatát, hogy a népvándorlás tömegeit úgysem lehet megállítani, mert meg lehet, és igenis van értelme a védekezésnek. Vona Gábor korrupcióval kapcsolatos szavaira azzal reagált, hogy a Jobbik tele van korrupciós ügyekkel, ezért támad. Tóth Bertalan kritikáira reagálva feltette a kérdést, hogy a frakcióvezetőnek hogyhogy nem tűnt föl, hogy a brüsszeli bürokraták már hoztak döntéseket a migránsok felső korlát nélküli, kvóták szerinti elosztásáról. Arra pedig, hogy a szocialisták a közös európai megoldásban hisznek, a kormányfő azzal reagált, hogy sajnos közös megoldás máig nem született, a nemzeti megoldások viszont működnek. Ha ugyanis nem építettek volna kerítést, még mindig szabadon mehetnének át tömegek az országon - tette hozzá Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×