eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Alkotmányjogász: a gyömrői polgármester méltatlanságának kérdését a bíróság dönti el

Egy polgármester méltatlanságának megállapítását nem befolyásolja a választók vélemény-nyilvánítása - mondta az InfoRádió által megkérdezett alkotmányjogász. Gyömrőn a hétvégén újraválasztották vezetőnek a tavasszal adócsalás miatt elítélt Gyenes Leventét.

Lövétei István kiemelte: „a választás mint legitimáció arról szól, hogy a lakosság megfelelőnek tartja-e a polgármester ténykedését. Ez nem jogi kérdés elsősorban. Abban igen, hogy létrehoz egy polgármesteri jogviszonyt, de önmagában az, hogy a lakosság a választáson azt a véleményét fejezte ki, hogy ezt az embert polgármesternek megfelelőnek tartja, nem közvetlenül jogi kérdés.”

Az alkotmányjogász hozzátette, az viszont igen, hogy a méltatlanság kérdése fennáll vagy sem.

„Ha fennáll a méltatlanság, akkor ez egy jogi következmény és független attól, hogy a lakosság milyen véleményt nyilvánított. A választás ebből a szempontból nem hoz új jogi tényállást, tehát ha a lakosság úgy döntött, hogy szerintük ez az ember jó polgármester, és megválasztotta, nem semmisíti meg a méltatlanság fennállásának jogi problémáját” - mondta Lövétei István.

A kérdés tehát az, hogy fennáll-e a méltatlanság, ebben a bíróságnak kell döntenie – jelentette ki az alkotmányjogász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×