eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Katonák biztosításai, minimálbér-tárgyalások, kórházfejlesztés – a nap hírei

Egyetlen katona, illetve elhunyt katona családja sem járt rosszul azzal, hogy 2012 óta biztosító társaság helyett a Honvédelmi Minisztérium rendezte az érintettek kártérítését - mondta el az InfoRádiónak Hende Csaba. Az MSZP szerint nem lehet miniszteri döntéstől függővé tenni a szolgálat közben meghalt katonák családjának támogatását, hanem annak összegét a jog erejével kell garantálni.

Egyetlen katona, illetve elhunyt katona családja sem járt rosszul azzal, hogy 2012 óta biztosító társaság helyett a Honvédelmi Minisztérium rendezte az érintettek kártérítését - mondta el az InfoRádiónak Hende Csaba. A korábbi honvédelmi miniszter szerint ezzel több százmillió forintot takarított meg a minisztérium. A volt tárcavezető azután beszélt erről, hogy a Magyar Idők azt írta: a hortobágyi bomba hatástalanítása közben hősi halált halt 4 tűzszerésznek nem volt élet-, és felelősségbiztosítása.

Az MSZP szerint nem lehet miniszteri döntéstől függővé tenni a szolgálat közben meghalt katonák családjának támogatását, hanem annak összegét a jog erejével kell garantálni. A Demokratikus Koalíció és a PM is azt követelte a kormánytól, hogy tegye kötelezővé a katonák biztosítását.

Szeptemberben folytatódnak a minimálbér-tárgyalások – közölte a nemzetgazdasági miniszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén. Varga Mihály hangsúlyozta: fenn kell tartani a gazdaság versenyképességét, ehhez pedig több területen is jelentős béremelésre van szükség a képzett munkaerő megtartásáért.

Több száz milliárd forintot fordított az elmúlt években az egészségügyre a kormány - jelentette ki a fővárosi Semmelweis-napi ünnepségen az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hangsúlyozta: a vidéki egészségügyi fejlesztések után most Budapest következik, ahol egészen különleges a helyzet, hiszen a fővárosi betegellátó rendszer Magyarország lakosságának 45 százalékát érinti.

Megjelent az Egészséges Budapest Program előkészítéséről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny hétfői számában. A fővárosi és a Pest megyei egészségügy fejlesztése érdekében négy új centrumot hoz létre a kormány, amelyek köré társkórházakat szervez. A fejlesztésekre jövőre legfeljebb 40 milliárd forint többletforrást kell biztosítani.

Nem támogatja az egészségügyi térségi kancelláriarendszer kialakításáról készített kormány-előterjesztést a Magyar Kórházszövetség. A testület véleménye szerint a tervezet veszélyezteti a betegek biztonságát és nem oldja meg az adósságállomány újratermelődését. A Magyar Idők június elején írt arról, hogy 2017-től megszűnik a kórházak gazdálkodási önállósága.

Az emberek 69 százaléka támogatja a Városliget rekonstrukcióját és az új épületek építését, ha minden információval rendelkezik a beruházásról - derül ki a Városliget Zrt által készített közvélemény-kutatás előzetes adataiból. Sághy Attila, a cég műszaki igazgatója az InfoRádiónak kiemelte: a rekonstrukcióban az új épületek a régiek helyére épülnének, nem a zöldfelület kárára. A részletes eredmények jövő héten lesznek ismertek.

Az uniós szabályokkal ellentétesnek találta a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánytermék-értékesítést terhelő adót az Európai Bizottság. A bizottság elismerte, hogy a tagállamok maguk dönthetnek adózási rendszereikről, ugyanakkor biztosítaniuk kell, hogy adórendszereik összhangban álljanak a közösségi szabályozással.

Úgynevezett mélységi határőrizetet vezetnek be hétfő éjféltől a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén - jelentette be a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hozzátette: az intézkedéssel egy időben jelentősen megerősítik a határőrizeti erőket a térségben az Országgyűlés felhatalmazása értelmében.

Távozik az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának éléről Nigel Farage. Indoklása szerint politikai céljai teljesültek azzal, hogy a brit uniós tagságról tartott népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre voksolt.

Címlapról ajánljuk
Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

A nagybani piacon átlagban 15-20 százalékkal, a kiskereskedelemben pedig 10-20 százalékkal olcsóbb a gyümölcs és a zöldség idén, mint tavaly nyáron. Ennek részben az az oka, hogy itthon és Európa-szerte is sokkal jobb lett a termés, mint az előző két évben – mondta az InfoRádióban az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának stratégiai elemzője.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×