eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Leállhat a vidéki szemétszállítás?

Leállhat a vidéki szemétszállítás?

Nem fog leállni a szemétszállítás vidéken - ezt ígéri a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője. Csizmadia Tamás azt mondta, hogy a települések előleget tudnak felvenni a központtól, amíg átállnak a számlázással.

„A jogszabályok nem teszik lehetővé a szemétszállítás felfüggesztését. Ha egy közszolgáltató nem látja el a feladatkörét, a katasztrófavédelem ebben az esetben kijelöl egy másik közszolgáltatót” - mondta Csizmadia Tamás, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője.

Hozzátette: ez az önkormányzatok feladatkörébe tartozik, és ha ilyen történik, az önkormányzat lép.

Leállhat a vidéki szemétszállítás?

Az InfoRádiónak arra a felvetésére, hogy az áprilistól létrejött Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek kellene kiszámlázni a hulladékszállítók költségeit, de nem minden településen fizettek a közszolgáltatásért, a szóvivő azt válaszolta: a közszolgáltatóknak van lehetőségük előlegigény beadására.

„Ez a lehetőség a honlapunkon június elsejéig áll nyitva és utána még hat napon keresztül hiánypótlásra is lehetőség lesz. Áprilisig a közszolgáltatók az eddigi rendszerben számláztak, amely egy, a jövőre vonatkozó számlázási tevékenység, tehát 1 hónapos zökkenő van a rendszerben” - hangsúlyozta Csizmadia Tamás.

A szóvivő elmondta, hogy a cégek előleget kérhetnek, ha anyagi szintű probléma merül fel és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy élnek is ezzel a lehetőséggel, tehát a szemétszállítás nem áll le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×