eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Többen lehetnek "Erasmusos-ok"

Bővülhet az Erasmus-programban részt vevő diákok köre: a jövőben kiegészítő támogatást kaphatnak majd a hátrányos helyzetű hallgatók - közölte a programot koordináló Tempus Közalapítvány az MTI-vel.

A közalapítvány tájékoztatása szerint a 2015/2016-os tanévben Magyarországról kiutazó Erasmus-ösztöndíjasoknak több mint 20 százaléka részesült szociális támogatásban. A következő tanévtől még több szempontot figyelembe véve támogatják azokat a hallgatókat, akik korábban nem engedhették meg maguknak, hogy külföldön tanuljanak. A hátrányos helyzetű diákok mellett a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók is igényelhetnek kiegészítő támogatást, ezáltal még tovább bővülhet a programban részt vevők köre - jelezték.

Kitértek arra is, hogy a magyar hallgatók a 2016/2017-es tanévtől a korábbinál magasabb ösztöndíjat kapnak. Célországtól függően havi 400-600 euró támogatásban részesülhetnek, emellett a rászoruló diákok szociális alapon havi 100 euró kiegészítő támogatást is igényelhetnek. A szempontrendszer bővítésétől azt várják, hogy a hátrányos helyzetben lévő hallgatók is egyre nagyobb számban kapcsolódnak be a programba.

A közlemény szerint a 2016/2017-es tanévben 49 magyarországi felsőoktatási intézményben lesz lehetőségük a fiataloknak arra, hogy részt vegyenek az uniós támogatású Erasmus+ programban, és legalább egy félévig külföldi partnerintézményben tanuljanak, illetve szakmai gyakorlatot végezzenek. A nagy hagyományokkal rendelkező, világszerte ismert program ösztöndíjasai ugyanazokat a jogokat élvezhetik kint tartózkodásuk során, mint az ottani hallgatók. Tandíjat és egyéb költségeket nem kell fizetniük, viszont olyan tudással és élményekkel gazdagodhatnak, amelyek későbbi karrierjüket is jelentősen meghatározhatják - írták, hozzátéve: a küldő intézmény a külföldön végzett tanulmányokat a képzési program részeként köteles elismerni.

Jelezték: a következő tanévben várhatóan több mint 4100 magyar hallgató vehet részt a programban. Közülük 900-an szakmai gyakorlatukat tölthetik külföldi cégeknél, vállalatoknál vagy szervezeteknél, 3200-an pedig egyetemi tanulmányaikat folytathatják nemzetközi környezetben a program támogatásával.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×