eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Erőmű a moldovai főváros, Chisinau (Kisjenő) külterületén 2022. november 16-án. Az ukrán energiahálózat elleni orosz rakétacsapások miatt időszakonként kimaradások vannak az áramszolgáltatásban a szomszédos Moldova több városában. Moldova jelentős mértékben függ az orosz gáztól, az áramszükségletének mintegy 30 százalékát pedig Ukrajnából szerzi be.
Nyitókép: MTI/AP/Aurel Obreja

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még az energiamixben jelentős vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.

Új-Zéland villamos energiatermelésének 65 százalékát adják a vízierőművek, a fennmaradó részt a geotermikus-, gáz-, szén-, szél- és némi napenergia biztosítja.

Bár a vízenergiára gyakran úgy tekintenek, mint a megújuló energia egyetlen olyan formájára, amely nem olyan ingadozó, mint más zöld források (nem mindig fúj a szél és nem mindig süt a nap), ez sajnos nem igaz – írta egy helyi szakember, aki a Telegraph című brit lapban kongatta meg a vészharangot és figyelmeztetett a más országok számára is érvényes tanulságokra.

Bryan Leyland, több, mint 60 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, energetikai tanácsadó és mérnök, aki a vízienergiára specializálódik.

„Nincs más megoldás, mint a tervezett áramszünet”

A honlapján található bemutatkozásában azonban elismeri: „komoly szkepszissel fogadom az állításokat, hogy a globális felmelegedést az ember okozta, hogy az valódi és veszélyes”, mert szerinte az „értéktelen számítógépes modellek rendre túl magas hőmérsékleteket prognosztizáltak... az éghajlat változik és nekünk fel kell készülnünk”.

Ezzel sokak számára kiírta magát az éghajlatváltozásról szóló vita fősodrából

– pedig cikkében fontos kérdéseket vet fel arról, hogy mi történik, ha egy ország nem termel elég zöld energiát és már nincs „visszaút”, azaz nem lehet pótolni a kieső mennyiséget fosszilis forrásokkal.

Ezt gyorsan meg is válaszolja: áramszünetek.

Az „ökománia” miatt nincs tartalék fosszilis áramforrás?

Leyland „nettó zéró energia katasztrófának” írja lesz Új-Zéland energiapolitikáját, amit szerinte a progresszív politikusok egyik hőseként ünnepelt (de aztán posztjáról lemondó) Jacinda Ahern volt miniszterelnök kormányának „ökomániája” okozott.

Mint megjegyzi, egy aszályos évben a vízerőművek is kevesebb energiát tudnak termelni és Új-Zélandon mintegy 10 százalékkal csökken az onnan származó áram mennyisége.

A gyors ütemű zöld átállás jegyében bevezetett villamos-energia piaccal azonban „elfelejtették” azt a gyakorlatot, amire a múltban mindig törekedtek: hogy a nyár végére feltöltsék víztározókat és a szénkészleteteket, felkészülve arra, hogy a vízerőművek esetleg kevesebbet termelnek.

2024-ben nem sikerült feltölteni a tározókat és a vízszintek most szokatlanul alacsonyak.

„Egyelőre még boldogulunk, de ebből a helyzetből nehéz kilábalni, és a jövőben valószínűleg áramszünetekre kell számítani”.

Mindeközben a biztonsági tartalékként bevethető fosszilis erőműveket újra beindítva sem tudják tartósan pótolni a hiányt – magyarázza.

A zöld átállás jegyében tiltották a lelőhelyek feltárását

Új-Zélandon korábban az áram 20 százalékát gáztüzelésű erőművekből nyerték, de hat évvel ezelőtt az előző kormány a szén-dioxid-visszafogási politika részeként betiltotta a további gázfeltárást

„és most kétségbeejtően kevés a földgáz. Bár az új kormány már támogatja a kutatást, de az ezeket a forrásokat csak évek elteltével tudják felhasználni”

– magyarázza.

Közben, az óceániai szigetországnak egyetlen szénerőműve van, „de annak nincs elegendő széntartaléka, mert a villamosenergia-piacunk nem fizeti meg a megfelelő a fenntartás költségeit”. A helyzetet bonyolítja Új-Zéland energiapaci modellje – írja.

Csillagászati az áram ára, gyárak állnak le

Ennek eredményeképpen a problémák idén ahhoz vezettek, hogy a nagykereskedelmi piaci árak nevetségesen csillagászati szintre, akár 2 új-zélandi dolláros árra emelkedtek kilowattóránként (magyar pénzben körülbelül 460 Ft).

Ez máris egyes gyárak bezárását eredményezte, mások pedig veszélyben vannak.

Augusztusban többet között a papíralapanyagot előállító Winstone Pulp International közölte, hogy leállítja két üzemét, amivel 200 munkahely kerül veszélybe.

Mike Ryan, a Winstone főnöke azt mondta, hogy 2021. szeptembere óta 600 százalékkal mentek fel az áramköltségek.

Az ok: a megugró energiaárak immár működési költségeik 40 százalékát teszik ki – miközben egyes külföldi versenytársak hatszor kevesebbet fizetnek az áramért. Egy másik bedőlő gyár a Penrose papír- újrahasznosító üzem, amely dolgozói 75 százalékát kénytelen elbocsájtani.

Miért hagyták, hogy így legyen?

A külföld számára rossz példaként felhozott stratégiában Leyland szerint Új-Zélandon tévesen úgy gondolták, hogy „a villamos energia ugyanolyan áru, mint bármelyik másik”, és „ha felmegy az ár, csökken a kereslet”.

A villamos energia azonban nem olyan áru, mint bármelyik másik, mert nincs alternatívája vagy jelentős árrugalmassága.

De közben hajtották a „nettó zéró” politikát, leállították a földgázfeltárást és le akarták állítani a szénerőművet is, „pedig fontos munkát végez, segít felkapcsolva tartani a világítást”.

Lélegzetvételnyi idő, de marad a hosszútávú fenyegetés

Az azonnali katasztrófa 2024-ben elhárult – teszi hozzá, mert esett egy kis eső és mert az energiacégek kemény pénzeket fizettek egy nagy gázfogyasztó üzemnek, hogy álljon le, így a neki szánt készletből tudjanak áramot termelni.

De a hosszú távú probléma még mindig fennáll:

üres tározók, amelyeket újra kell tölteni, kevés hó olvad tavasszal, csökkennek a gázkészletek és 30 hajónyi szenet kell importálni az erőműnek.

Tovább súlyosbítja a problémát egy 380 MW-os kombinált ciklusú erőmű küszöbön álló leállítása, mivel nem talált biztos gázbeszállítót a következő 20 évre.

Ehelyett Új-Zéland inkább a szél- és napenergiában bízik, de „az ár az egekbe fog szökni, amikor kevés lesz belőle”. Amikor bőséges lesz, az árak összeomlanak.

Ez azt jelenti, hogy az épülő és tervezett szél- és naperőművek nem fognak annyi pénzt termelni, hogy ki tudják fizetni az építésüket és a működésüket.

Tárolni kéne a zöld energiát, de drága

Az egyik megoldás a hosszú távú tárolás – azaz akkumulátor-farmok megépítése – lenne, de ez még technológiailag nem megoldott (bár az ausztráliai Victoria államban 2021-ben üzembe helyezték a Tesla úgynevezett Megapack-jait. Ezek ugyanakkor csak különleges terhelés esetén vethetők be, mivel csak "egy órán át tudnak ellátni 650 ezer otthont”)

Leyland hozzáteszi:

jelenleg legalább 50-szer magasabb az áruk, mint ami gazdaságos lenne.

Tetézi a helyzetet, hogy Új-Zéland (akár csak más, a közlekedést és a fűtést áramra átállító országok) rohamosan növekvő áramfogyasztással számolhat.

Építhetnénk több geotermikus erőművet, de ez időbe telik – teszi hozzá. „Az egyetlen gyors megoldás az, hogy gázturbinákat vásárolunk és azokat működtetjük: nem túl szép kilátás”.

A fokozottabb vízenergia-termelést pedig sok környezetvédő akadályozza – teszi hozzá.

Az intő példa

A szakértő emellett még azon lamentál, hogy Kína és India miatt úgyis a kívánatos szint fölé megy az atmoszférába kerülő szén-dioxid mennyisége, akár költenek a nyugati országok hatalmas pénzeket saját emissziójuk visszafogására, akár nem.

Továbbá, hogy ebben a helyzetben az atomenergia lehet a kiút.

A szakember – akinek felvállalt klíma-szkeptikussága miatt valószínűleg nem túl erősen hat majd az érvelése – azt mondja:

Új-Zéland helyzete intő példa „minden olyan ország számára, amely nettó zéró emisszióra törekszik, miközben figyelmen kívül hagyja, hogy elfogadható szinten maradjon az elektromos áram ára”.

Amíg a nettó zéró a fő cél Európa számára, addig elkerülhetetlenek az áramkimaradások és a magas ára – írja az új-zélandi energetikai szakember.

Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×