eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Nem bír magával az infláció Szlovákiában, sokan küzdenek a boldogulásért

A Szlovák Statisztikai Hivatal által augusztus 15-én közzétett jelentése alapján júliusban 2,6 százalékra gyorsult az infláció a júniusban mért 2,1 százalékos adatokhoz képest. Északi szomszédunknál az inflációs ráta négy hónapnyi stagnálását követően az elmúlt hónapban már 0,3 százalékkal emelkedtek az árak.

Míg 2023 első két hónapjában több mint 15 százalékkal nőttek az árak Szlovákiában az egy évvel korábbiakhoz képest, idén tavasszal már 2 százalék felé közelített az infláció üteme, és júniusban az árszint már csak 2,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Több más gazdasági mutatóhoz hasonlóan júliusban azonban az infláció esetében is megfordult ez a pozitív trend. Szlovákiában az elmúlt hónapban 2,6 százalékra nőtt az infláció éves üteme, ami a harmadik legmagasabb érték az idei év eleje óta, miközben a Szlovák Statisztikai Hivatal által vizsgált

mind a 12 ágazatban nőtt az átlagos árszint.

Legfőképpen az élelmiszerek és az alkoholmentes italok drágulásának hatására indult emelkedésnek az infláció, miközben a fogyasztás szintje stagnált. Szlovákiában az élelmiszerárak emelkedését elsősorban a hústermékek, az olajok és zsírok, valamint a gabonafélékből készült árucikkek gyorsították. Míg a megfigyelt 9 élelmiszercikk közül 4 esetében drágulás történt, addig a zöldségek és gyümölcsök, a tojás és a tejtermékek olcsóbbá váltak.

A nyári szezon a kulturális szektorban és a közlekedési ágazatban is jelentős áremelkedést hozott, mindkét esetben 0,8 százalékos szintű drágulást regisztráltak. Különösen a túrák és az üdülési szolgáltatások, valamint az üzemanyagok ára nőtt. A távközlési és postai díjak júniushoz képest átlagosan 1,8 százalékkal voltak magasabbak. A ruházati cikkek és cipők ára 0,7 százalékkal, az alkoholos italoké 0,3 százalékkal, a bútoroké 0,1 százalékkal csökkent.

A szlovákiai cégek továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek, ami miatt rákényszerültek a bérek emelésére, ez pedig a lakossági fogyasztáson is meglátszik. Így csak idő kérdése volt, hogy a növekvő kereslet miatt mikor gyorsul fel újra az árak növekedési üteme.

Szlovákiában a munkavállalók kétharmada számára nehézséget jelent, hogy kijöjjön a béréből fizetéstől fizetésig,

ilyen nehézségekkel a közép-szlovákiai régióban küzdenek a legnagyobb arányban a munkavállalók – derült ki az Alma Career ügynökség múlt héten ismertetett felméréséből.

A több mint ezer résztvevő megkérdezésével készült felmérés alapján a szlovákiai munkavállalók 59 százaléka nehezen jön ki bevételéből, 21 százalékuk számára pedig rendkívül komoly problémát jelent ez. Az adatok azt mutatják, hogy Szlovákiában a munkavállalók többsége elégedetlen a munkahelyével, és csupán 37 százalékuk elégedett a munkájával. Az elégedetlenek a legnagyobb arányban a 25 évesnél fiatalabbak közül kerültek ki.

A felmérés adatai szerint az alacsonynak számító bevételeikből adódó problémák miatt a munkavállalók nagy része rendszeresen vállal túlórákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Néhány tanszer ára szabályosan kilőtt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az áltagos éves infláció felett emelkedett a tanszerek ára Magyarországon. Most ősszel - a két évvel korábbihoz képest - csaknem 40 százalékkal drágábban lehet beszerezni az iskolában szükséges eszközöket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Kimentik a Nemzetközi Űrállomáson ragadt űrhajósokat

Kimentik a Nemzetközi Űrállomáson ragadt űrhajósokat

A NASA két űrhajósa, akik júniusban a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) repültek a Boeing Starliner kapszulájával, várhatóan a SpaceX űrhajójával térnek vissza a Földre jövő év elején. Az amerikai űrügynökség szombati közleménye szerint a döntés hátterében a Starliner meghajtórendszerével kapcsolatos problémák állnak, amelyek túl kockázatossá tették volna a legénység hazaszállítását – számolt be a Reuters.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×