eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszél a szíriai hivatali partnerével, Fejszál Mekdaddal tartott közös sajtóértekezletükön a moszkvai külügyminisztériumban 2022. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Natalija Kolesznyikova

Szergej Lavrov: Oroszország szimmetrikus választ fog adni a nyugati fegyverszállítmányokra

Az orosz külügyminiszter szerint "Nyugaton meghallották" Vlagyimir Putyin figyelmeztetését. Az orosz elnök nemrég azt mondta: az Ukrajnának történő nyugati fegyverszállításokra Moszkva "szimmetrikus választ ad" és a Nyugat ellenségeinek ad el orosz fegyvert.

"Nincs kétségem, hogy meghallották, és hogy megértik. Vannak még ott emberek, akik tudnak elemezni és nem csak eszkalációt akarnak, hogy bevágódjanak a radikális választóknál" - ezt mondta Szergej Lavrov.

Az orosz külügyminiszter Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon tett kijelentésére utalt, amely szerint Moszkvának joga van "tükörválaszt" adni arra, hogy a Nyugat olyan fegyvereket szállít Ukrajnának, amelyek esetében engedélyezte azok bevetését orosz területek ellen.

A korlátozások (részleges) feloldása nyomán Ukrajna látványos akciót hajtott végre, többszáz kilométer mélyen az orosz területen:

szombaton első ízben rongált meg egy légicsapásban egy SzU-57-est, ami az orosz légierő legfejlettebb "lopakodó" harci repülőgépe.

Május végén a kazah határhoz közel fekvő Orenburgi körzetben csapott le egy ukrán drón egy nagy hatótávolságú, fejlett orosz radarra. A régió 1500 km-re fekszik a legközelebbi ukrán területtől. A Voronyezs M radar a ballisztikus - tehát akár atomtöltetet hordozó - rakéták fenyegetését detektáló, korai orosz védelmi rendszer része. Kiiktatása gyengítette az orosz nukleáris védőernyőt.

A Kyiv Independent című ukrán lap azt állította, hogy vasárnap éjszaka az ukrán erők több S-400-as és S-300-as rakétavédelmi rendszert támadtak a Moszkva által annektált Krím-félszigeten. Az ukrán hadvezetés nem árulta el, milyen fegyvert vetett be, de május 30-án, amerikai szállítású ATACMS-rakétákkal támadott egy komp-átkelőhelyet a Krím és az orosz szárazföld közötti Kercsi-szorosban.

Egy kijevi hivatalos közlés szerint június 1-én nyugati fegyverekkel okoztak kárt ugyanilyen rakétarendszerekben, orosz területen.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mindezek - és Vlagyimir Putyin megjegyzésének - fényében azt mondta: szimmetrikus választ adnak a nyugati fegyverszállításokra, de konkrétumokat nem említett. A Kreml eddig úgy fogalmazott, hogy "jogot formál arra, hogy ott és akkor válaszoljon, ahol és amikor helyénvalónak tartja". Putyin az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát nevezte meg „fő felelősként” az orosz területek elleni támadásokért és szerinte ezzel "közvetlenül részt vesznek az Oroszország elleni háborúban".

Lavrov a Pavel Zarubin befolyásos újságírónak adott interjúban kitért az Ukrajnába küldött állítólagos francia katonai kiképzőkre is. "Párizs hazudik, hogy nincsenek kiképzői Ukrajnában és tudja, hogy hazudik" - mondta. Szerinte a Nyugat fokozatosan felkészíti a közvéleményt a lehetőségre, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába.

Napokkal korábban, kongói látogatásán Lavrov azt mondta: "bármely francia katonai tanácsadó legitim célpont lesz" az orosz hadsereg számára. Olekszandr Szirszkij, ukrán főparancsnok két hete közölte: már aláírta azokat a papírokat, amelyek nyomán a francia kiképzők megkezdhetik ukrajnai tevékenységüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×