eur:
387.71
usd:
357.69
bux:
68125.95
2024. május 17. péntek Paszkál
Palesztinpárti tüntetők élőlánccal tiltakoznak a Kaliforniai Egyetemen (UCLA) 2024. május elsején. Az amerikai egyetemeken hetek óta palesztinbarát tüntetések zajlanak, sokszor összetűzés alakul ki az Izrael-párti tüntetések résztvevőivel. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Allison Dinner

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

„A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i campusánál a cionista támadók erőszakosan léptek fel és megvertek palesztinpárti tüntetőket” – így jellemezték a palesztin ügy szószólói az X-en azt az incidenst, amelynek során Izraelt támogató fiatalok támadtak a Gáza-párti diákok elbarikádozott sátortáborára.

A felvonuló rendőrség nem sietett a beavatkozással, így a felek deszkákkal, botokkal és csövekkel ütötték egymást egy órán át. Az egyetem rektorhelyettese szerint

„borzalmas erőszakos tetteket” követtek el.

A tüntetők szerint a támadók nem diákok voltak. A karhatalom végül közbelépett és szétválasztotta a csoportokat, több embert őrizetbe vett.

Mások közben arra panaszkodtak, hogy a tüntetők nem engedik be őket az épületekbe.

Az Alabamai Egyetem előtt közben a két ellenséges csoport tagjai együtt szidták Joe Biden amerikai elnököt. A Gáza-pártiak azért, mert támogatja Izraelt, az Izrael-pártiak pedig azért, mert nem lép fel erélyesebben az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

New Yorkban helyi idő szerint szerda hajnalban hívta ki a Columbia Egyetem vezetése a rendőröket, akik behatoltak az egyik épületbe, amelyet tüntetők foglaltak el. A város főpolgármestere arról tájékoztatott, hogy

az egyik egyetemi épületet elfoglalókat nem diákok vezették, hanem „profi tüntetők”.

„Van egy mozgalom, amely radikalizálja a fiatalokat. Nem várok, amíg véghez viszik, hogy ezzel rákényszerítsenek, hogy elismerjük a létezését” – fogalmazott Eric Adams, aki azt is közölte, hogy a rendőri fellépések nyomán New Yorkban 300 embert tartóztattak le.

Közben a Kaliforniai Egyetemen szerdán törölték az összes előadást. Az éjszaka folyamán a rendőrök a Texasi Egyetem Dallas-i campusán megjelent tiltakozótábort próbálták felszámolni.

Egyes állítások szerint világszerte 120 tiltakozótábort állítottak fel egyetemek előtt, a legtöbbet az Egyesült Államokban, de Isztambulban, Québecben, valamint a Sorbonne és a Tokiói egyetem, továbbá néhány brit intézmény előtt is megjelentek a Gáza-párti sátortáborok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×