eur:
394.91
usd:
366.98
bux:
71487.98
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Cseh rendőrök ellenőriznek egy kamiont a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én. Csehország a mai naptól ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kiderült: vissza fog térni a határellenőrzés a szlovák-magyar határon

„Szlovákia nem hosszabbítja meg a szomszédos országokkal közös határon végzett ellenőrzéseket, mivel csökkent az illegális migráció, és jelenleg nyugodt a helyzet” – jelentette ki a szlovák belügyminiszter. A cseh kormány ezzel ellentétben úgy döntött, hogy Csehország február 2-ig meghosszabbította a szlovák határ szúrópróbaszerű ellenőrzését.

Matúš Šutaj Eštok szlovák belügyminiszter közölte, hogy nem terjeszt elő újabb javaslatot a határellenőrzések meghosszabbítására. Ezt azzal indokolta, hogy az illegális migrációt érintő helyzet jelenleg nyugodt és stabil. „Az intézkedéseket akkor vezetjük be újra, ha információt kapunk az illegális migráció újbóli megélénküléséről” – mondta a belügyminiszter.

Várakozásai szerint erre tavasszal kerülhet sor.

Közölte, hogy ezt az időszakot arra használják ki, hogy megpihenjenek azok a rendőrök és katonák, akik szolgálatot teljesítettek a határon, és felkészülten várják, ha ismét erősödne a nyomás. „Példaként akarunk szolgálni. Szeretnénk betartani mindent, hogy a schengeni szabály érvényben legyen, de illegális bevándorlókat nem engedünk be. Lehet, hogy eljött az ideje, hogy az osztrák, a lengyel és a magyar fél is átértékelje az ellenőrzések bevezetését” – jelentette ki a szlovák belügyi tárca vezetője.

Szlovákia október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzést a szlovák-magyar határon. A döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország, Ausztria és Lengyelország hasonló intézkedést vezetett be szlovák határukon. A határellenőrzést a pozsonyi kormány ezt követően többször meghosszabbította, legutóbb decemberben, amikor arról döntöttek, hogy az ellenőrzés január 22-ig marad érvényben.

A cseh kormány viszont a szerdai kabinetülést követően bejelentette, hogy Csehország február 2-ig meghosszabbítja a szlovák határ szúrópróbaszerű ellenőrzését. Vít Rakušan cseh belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy

a környező országokban kialakult helyzetre reagálnak, amelyek szintén meghosszabbítják az ellenőrzést.

A tárcavezető hozzátette, a cseh rendőrség már 680 ezer embert ellenőrzött a határokon, és 1120 fő belépését akadályozta meg az országba, továbbá 58 embert vett őrizetbe embercsempészés miatt. Szlovákia 126 esetben fogadta el a visszatoloncolást.

A cseh kormány még október 4-én döntött a szúrópróbaszerű határellenőrzés ideiglenes bevezetéséről, eredetileg csupán 10 napra. Petr Fiala cseh kormányfő közlése szerint Lengyelország és Ausztria hasonló döntésére reagáltak. Ezt követően Prága folyamatosan meghosszabbította az ellenőrzés időtartamát.

(A nyitóképen: A szerb rendőrség által lezárt egykori Bácska birtok és a környéke Horgos közelében, ahol migránsok lövöldöztek 2023. október 27-én.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

A világ néhány nagy kihívását jelentős figyelem övezi. A klímaváltozásról, a háborúkról és a bevándorlás kérdéseiről folyamatosan kapunk híreket, és ezekre a területekre hatalmas összegeket áldoznak az államok és a filantrópok. Más jelentős problémák, például a tuberkulózis és a táplálkozás kérdése kevesebb műsoridőt, figyelmet kap a médiában, de a nagy globális prioritások közé számítanak, és forrásokat is elkülönítenek ezekre a célokra. Még az úgynevezett elhanyagolt trópusi betegségekkel (neglected tropical diseases, NTD) – mint a veszettség, a folyami vakság és a lepra, amelyek évente 200 ezer ember halálát okozzák a szegényebb országokban – is külön programok keretében foglalkozik a WHO. Van azonban egy olyan probléma, amelyről keveset vagy semmit sem hallunk, miközben több mint egymilliárd embert érint, és amit nagyon hatékonyan lehetne kezelni. Joggal nevezhetnénk ezt az elhanyagolt óriási betegségnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×