eur:
394.82
usd:
367.46
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Barcelona, 2023. október 8.A katalán függetlenségi vezetők amnesztiája ellen tüntetnek Barcelonában 2023. október 8-án. A Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet felhívására több tízezren vettek részt a belvároson áthaladó menetben, amely a Nem az én nevemben: sem amnesztia, sem önrendelkezés feliratú molinó mögött vonult fel. A spanyol parlament két katalán függetlenségi pártja, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), valamint az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) a katalán vezetők rehabilitálását szabta feltételül ahhoz, hogy képviselői akár csak tartózkodással közreműködjenek az új spanyol kormány megalakulásában.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Marta Pérez

Tízezrek tüntettek a katalán függetlenség ellen

Barcelonában több tízezer ember vonult fel, hogy tiltakozzon a katalán szeparatista vezetőknek adott amnesztia ötlete ellen. A tömegdemonstráció a függetlenségpártiak szeptember eleji monstre felvonulását követi.

Ezúttal nem az Estelada, a kubaira emlékeztető csillagos-sávos katalán függetlenségi zászló lobogott Barcelona utcáin, hanem a spanyol.

Ami az utcára küldte konzervatív és nacionalista spanyol politikusokat támogató tömeget, az Pedro Sánchez szocialistapárti, ügyvezető kormányfő lépése volt. Pedro Sánchez azt reméli, hogy a katalán szakadároknak adott engedménnyel – a börtönre ítélt vezetőiknek adott amnesztiával – sikerül kormányt alakítania.

A vasárnapi tüntetést a Societat Civil Catalana függetlenségellenes csoport szervezte, miután a katalán szeparatista pártok közölték, hogy csak akkor fontolják meg egy új, szocialista vezetésű kormány támogatását a júliusi eredménytelen parlamenti választások után,

ha cserébe amnesztiát kínálnak a vezetőiknek.

Bár a választásokon a konzervatív Néppárt (PP) végzett az első helyen, nem tudta megszerezni a képviselők támogatását a kormányalakításhoz. Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök most VI. Fülöp spanyol király áldását kapta arra, hogy megpróbáljon kormányt alakítani, de ezt csak a keményvonalas, függetlenségpárti Junts párt szavazataival teheti meg, amelyet a volt katalán regionális elnök, Carles Puigdemont vezet.

Puigdemont, hat évvel ezelőtt elmenekült Spanyolországból, hogy elkerülje az elszakadási kísérlet megszervezésében játszott szerepe miatti letartóztatást és egyike a több száz katalán aktivistának, akik ellen büntetőperek indultak – emlékeztet a The Guardian.

Az ellenzéki politikusok szerint Pedro Sánchez amnesztiára való hajlandósága újabb bizonyítéka annak, hogy túlzottan támaszkodik a katalán szeparatista pártokra és hogy egy cinikus húzással próbál hatalmon maradni.

A vasárnapi tüntetésen felszólaló néppárti vezető, Alberto Núñez Feijóo a javasolt politikai megállapodást „hátrafelé tett lépésnek” nevezte, amelyet a spanyolok többsége ellenez.

„Mi a demokrácia mellett állunk és mindent, ami reakciós döntésnek minősül, minden demokratának el kell ítélnie” – mondta.

„Katalónia nem egy olyan üzlet vagy társadalom, amely eladhatónak vagy alku tárgyának tatja a miniszterelnöki tisztséget”

– tette hozzá.

A rendezvényen ott volt Isabel Díaz Ayuso, a madridi régió populista néppárti vezetője is, akit gyakran emlegetnek Feijóo lehetséges utódjaként. Ő azt mondta: Pedro Sánchez „zsarnoki módon zsákutcába próbál minket vezetni” egy maréknyi szavazatért cserébe.

Santiago Abascal, a szélsőjobboldali Vox párt vezetője – amelynek felemelkedése nagyban köszönhető a katalán függetlenség heves ellenzésének – az amnesztiát „az alkotmány és a keményen dolgozó, becsületes emberek elleni támadásnak” nevezte, akik „fizetik a bírságokat és az adókat, és betartják a törvényt, még akkor is, ha nem értenek vele egyet”.

Katalónia függetlenségpárti regionális elnöke, Pere Aragonès a jobboldal és a szélsőjobboldal kudarcának minősítette a vasárnapi tüntetést és azt mondta, hogy az csak ahhoz vezethet, hogy még hevesebben követelik majd a függetlenséget. A spanyol Szocialista Párt vezetőjének november 27-ig kell kormányt alakítania, máskülönben Spanyolországban ismét választásokat kell rendezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×