eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Hmeimim, 2015. november 27.Az orosz védelmi minisztérium internetes honlapján közreadott videóról készített képen orosz S-400-as légvédelmi rakétarendszer a szíriai Latakia melletti Hmeimim légi támaszponton 2015. november 26-án. (MTI/EPAOrosz védelmi minisztérium)
Nyitókép: MTI/EPAOrosz védelmi minisztérium

Az oroszok modern rakétarendszereire vadászhatnak az ukránok

Úgy tűnik, Ukrajna szisztematikusan vadászik az orosz védelmi rakétarendszerekre és ebben nagy sikert ért el csütörtökön. Neptun cirkálórakétákkal és drónokkal sikerült megsemmisíteni egy fejlett S-400-as rendszert – állította egy ukrán védelmi forrás. Egyes elemzők szerint így szinte védtelen a fekete-tengeri orosz flotta.

Csütörtökön az egyik legfejlettebb orosz védelmi rakétarendszert semmisítette meg az ukrán SZBU titkosszolgálat és haditengerészet közös akciója a Krímben fekvő Jevpatorija városban. A közösségi médiát körbejárta az a videó, amelyen egy hatalmas tűzgolyót látni az éjszakai égbolton. Nemcsak a robbanás fénye volt nagy, de az eset nagy hullámokat vet majd az orosz hadigépezetben.

Mint a Forbes magazin megjegyezte, az elmúlt években Moszkva 5 darab S-400-as üteget telepített a Krímbe és az ukránok „kevesebb, mint egy hónap alatt kettőt már megsemmisítettek... ezzel egyre kevesebb védi a Sevasztopolban horgonyzó orosz flottát” – jegyzi meg a lap.

Egyes kommentátorok erre már azt mondták, hogy „gyakorlatilag védtelen” a fekete-tengeri orosz flotta.

A Business Insider című lap szerint most úgy tűnik, hogy „az ukránok vadásznak az oroszok S-400-as rakétavédelmi egységeire”.

A mostani támadáshoz az ukránok saját tervezésű, Neptun földi indítású, hadihajó-elhárító rakétájukat vetették be, de már egy új modellt. 2022 áprilisában egy körülbelül 300 kilométer hatótávú és 150 kilogrammos robbanótöltettel felszerelt Neptun süllyesztette el az orosz Moszkva nevű zászlóshajót.

Most egy olyan változatot vetettek be amely már 360 kilométerre tud elrepülni és amely a korábbi robbanótöltet több, mint kétszeresét, 350 kilogrammot tud magával vinni.

Katonai szakértők szerint a Neptun módosított változata „GPS-radar kombinációjú” fegyver. A betáplált GPS-koordináták alapján eljut a cél közelébe, majd ott, radarja segítségével, elkezd kutatni az „értékes célpontok” után. Mindez azt is megerősíti, hogy az ukránok jó hírszerzési információkhoz jutnak hozzá.

Azt, hogy az elméletileg cirkálórakéták kiiktatására is használható orosz S-400-as rendszer nem tudta kilőni a Neptunt, hanem éppenséggel az semmisítette meg, a washingtoni Háborúkutató Intézet (ISW) az orosz légvédelem rendszerszintű hibái közé sorolta.

Az ukránok célja az, hogy szabadon bombázhassák Szevasztopolban az orosz flottát. Szerdán már bemutatót is tartottak ebből: brit Storm Shadow rakétákkal súlyosan megrongáltak egy szárazdokkban tartott orosz tengeralattjárót és egy partraszálló-hajót.

Ben Hodges nyugalmazott amerikai tábornok, az Egyesült Államok európai erőinek volt főparancsnoka annak az elméletnek a nagy szószólója, miszerint az ukránok – megfelelő támogatással – vissza tudják foglalni a Krímet. Hodges szerint rakéta-taktikájával az ukrán vezérkar „az orránál fogva vezeti” az orosz vezérkart.

(A nyitóképen: az orosz védelmi minisztérium internetes honlapján közreadott videóról készített képen orosz S-400-as légvédelmi rakétarendszer a szíriai Latakia melletti Hmeimim légi támaszponton 2015. november 26-án.)

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×