eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Kanadai katonák Light Armoured Vehicle (LAV) gyalogsági harcjárműveikkel vesznek részt a NATO Defender Europe 2020 elnevezésű művelete keretében tartott Steele Brawler gyakorlatozáson a lettországi Daugavpils közelében 2020. április 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Valda Kalnina

Története legnagyobb hadgyakorlatával üzen Moszkvának a NATO

Eddigi legnagyobb hadgyakorlatát rendezi meg NATO jövő év elején – értesült a Financial Times című brit lap. A szövetség gyakorlatilag a közös védelemről szóló, 5. cikkely-helyzetet szimulálja majd, amikor az egyik megtámadott tag segítségére siet a többi. Mindez üzenet Moszkvának.

Ahogy az FT megjegyzi, a NATO „készen áll, hogy megrendezze a jövő évben a hidegháború utáni legnagyobb hadgyakorlatát”. Ezzel egy esetleges orosz inváziót szimulálnak majd, és a cikk szerint a cél az, hogy növeljék a blokk felkészültségét egy ilyen forgatókönyvre.

A Steadfast Defender nevet viselő gyakorlaton mintegy 41 ezer katona, több mint 50 hajó vesz részt, és 500-700 légi bevetést hajtanak végre az ideje alatt.

A fiktív ellenség egy Occasus nevű koalíció, de NATO-tisztviselők az FT-nek elmondták, hogy a manővereket "kulcsfontosságúnak tekintik annak demonstrálásában, hogy a szövetség készen áll a harcra" – és az üzenet célzottja egyértelmű: az Ukrajnában harcoló Oroszország.

A gyakorlatra 2024 februárjában és márciusában kerül sor Németországban, Lengyelországban és a balti államokban. Nemcsak az Egyesült Államok vezette katonai blokk tagjai vesznek részt benne, hanem Svédország is – áll a jelentésben. A skandináv állam tavaly kérte felvételét a szövetségbe, de Törökország és Magyarország ellenállása miatt csúszik a ratifikálás, és így Stockholm továbbra is az előszobában várakozik.

Az FT arról is beszámolt, hogy a gyakorlatot egy új kiképzési stratégia részének tekintik, amelynek értelmében

a szövetség évente egy helyett két nagy hadgyakorlatot tart majd.

A gyakorlat állítólag a terrorizmus elleni erőfeszítésekre is összpontosít majd a blokk határain kívül.

2022 júniusában az ukrajnai konfliktus nyomán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejelentette, hogy a szervezet 300 ezer katonát fog bevetni és ezt a "kollektív védelem és elrettentés hidegháború óta legnagyobb átalakításának" nevezte.

Eközben orosz tisztviselők többször is kijelentették, hogy fenyegetésnek tartják a NATO katonai megerősítését, és arra figyelmeztettek, hogy az ilyen lépések a feszültségek növekedéséhez vezetnek a régióban, ami további biztonsági intézkedéseket indokol Moszkva részéről.

Oroszország többször is figyelmeztette a NATO-t, hogy ne terjeszkedjen közelebb Oroszország határaihoz. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, az ukrajnai konfliktus egyik fő oka az volt, hogy fennállt a veszélye Kijev NATO-csatlakozásának. Ám az orosz invázió növelte az ukrán vezetés eltökéltségét, hogy belépjen a szövetségbe. Bár a NATO-n belül nem minden tagállam lelkesedik az ötletért, a balti államok, Lengyelország és Nagy-Britannia határozottan támogatja Kijevet ebben a törekvésében.

Közben már most folyik egy NATO-gyakorlat a Balti-tengeren, amelyben a frissen belépett Finnország és a tagság jóváhagyására váró Svédország is részt vesz, 12 másik tagállam mellett. 3200 katona és 30 hajó bevetésével „egy realista forgatókönyvre épülő, fejlett harcmodort szimulálnak”.

(A nyitóképen: Kanadai katonák Light Armoured Vehicle - LAV - gyalogsági harcjárműveikkel vesznek részt a NATO Defender Europe 2020 elnevezésű művelete keretében tartott Steele Brawler gyakorlatozáson a lettországi Daugavpils közelében 2020. április 15-én.)

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×