eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a NATO védelmi minisztereinek második napi tanácskozását a szervezet brüsszeli székházában 2022. október 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Németország átvenné az irányítást a Balti-tengeren

Vezető szerepre törekszik a német hadtengerészet a Balti-tengeren. Erről tanúskodik az a levél, amelyet a parancsnokság a NATO-nak küldott.

A ZDF közszolgálati televízió által ismertetett levél szerint a német haditengerészet rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy egyfajta regionális központ legyen. Jan Christian Kaack altengernagy, a német haditengerészet főfelügyelője utalt arra, hogy az erre a célra kijelölt stáb felkészült a hétfőn már meg is kezdődött Northern Coasts (Északi partok) fedőnevű hadgyakorlatra.

Kaack szerint a levelet már kézbesítették a védelmi szövetség európai főparancsnokságának. Ebben a német haditengerészet bizonyítani kívánta, hogy mindennel rendelkezik a regionális parancsnokság felállításához.

A ZDF emlékeztetett arra, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborút követően a NATO megerősítette katonai jelenlétét a szövetség keleti szárnyán, valamint a Baltikum térségében. Utalt arra is, hogy a kalinyingrádi enklávé feletti uralom kapcsán Oroszország a balti-tengeri NATO-szomszédok közé tartozik.

A Balti-tenger épp ezért olyan komplex tengeri terület, amely már békeidőkben is elengedhetetlenné teszi a megfelelő szakértelem biztosítását, illetve az ezzel kapcsolatos, a feladatok vállalására vonatkozó egyeztetést – hangsúlyozta a német haditengerészet főfelügyelője. Ebből kiindulva Kaack szerint ez lenne a főparancsnokság egyik legfontosabb feladata. Közölte, hogy a német haditengerészeti szakértők ebből a célból Rostockban állomásoznak.

Időközben hétfőn meg is kezdődött a tengerészeti hadgyakorlat a Balti-tengeren 14 ország együttműködésével, német irányítás alatt. A Northern Coasts (Északi partok) két hétig tart, helyszíne a Balti-tenger középső és keleti térsége, valamint Lettország és Észtország egyes területei. A német hadsereg (Bundeswehr) tájékoztatása szerint nagyjából 30 hajó és tengeralattjáró, 20 repülőgép és több szárazföldi egység vesz részt rajta több mint háromezer katonával.

A művelet történetében először egy "reális forgatókönyvet" gyakorolnak, amely a "szövetségi védelemről" szól

- emelte ki Stephan Haisch tengernagy, a gyakorlat vezetője.

A gyakorlatot 2007 óta évente megtartják, felváltva Dánia, Finnország, Németország és Svédország vezetésével. Az idén az Egyesült Államok, Belgium, Észtország, Franciaország, Hollandia, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Olaszország haditengerészete csatlakozott.

A német haditengerészet (Marine) rostocki parancsnokságából irányított művelet első szakasza egy úgynevezett harcképesség-fokozó gyakorlat (Combat Enhancement Training - CET), amelyen a többi között a védekezést gyakorolják például a levegőből vagy tengeralattjárókról érkező fenyegetések ellen. A második szakasz egy haderőintegrációs gyakorlat (Force Integration Training - FIT), amely az egységek közötti kommunikáció és együttműködés fejlesztését szolgálja.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×