eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetét vetítik a 74. Frankfurti Könyvvásáron 2022. október 20-án. A világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját az idén október 19. és október 23. között rendezik, díszvendége Spanyolország.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Biden a kulisszák mögött tárgyalásokra bátorítja Zelenszkijt

A Washington Post szerint a Biden-kormányzat a kulisszák mögött arra sürgeti Kijevet, hogy mutasson készséget a Moszkvával való tárgyalásokra. Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök bedobta, hogy Ukrajna más országok területeit „örökölhette meg” a Szovjetunió bukása után.

A Lenta nevű orosz portál arról informálta olvasóit, hogy „Nyugaton megkezdték az Oroszország és Ukrajna közötti béke feltételeiről szóló egyeztetéseket”. Mindezt egy Wall Street Journal cikkre alapozták. Bár az írásban valóban van egy ilyen értelmű bekezdés, de az egész épp arról szól, hogy a „Nyugatnak nincs más választása, mint Ukrajna támogatása”, sőt, hogy „kevés az esélye a háború tárgyalásos lezárásának”. A nyugatiak szerint a Kreml éppenséggel eszkalálja a háborút és nem a valódi tárgyalásoknak teremt lehetőséget – áll a meglehetősen torzítottan továbbadott cikkben.

Mégis, volt egy pár jel az elmúlt hetekben, hogy még az Egyesült Államokban is kezdenek már a pénzre gondolni, amikor Ukrajna kerül szóba. Republikánus képviselők arról beszéltek, hogy „nem adnának biankó csekket Kijevnek”, egyes demokrata képviselők nyílt levelet tettek közzé, sürgetve, hogy Kijev tárgyaljon az őt megtámadó Moszkvával, bár aztán gyorsan visszavonták.

Legutóbb a Washington Post írta azt, hogy a Biden-kormányzat a kulisszák mögött „arra bátorítja Ukrajna vezetőit, hogy mutassanak készséget az Oroszországgal való tárgyalásokra”. Mi több,

„hagyjanak fel a nyilvánosság előtt annak emlegetésével, hogy csak akkor hajlandók tárgyalni Moszkvával, ha Putyint elmozdítják a hatalomból”.

A lap forrásai azt mondták: az amerikaiak „nem a tárgyalóasztalhoz akarják lökdösni Ukrajnát, hanem számításból teszik, hogy Kijev fenn tudja tartani a háború finanszírozásába belefáradt lakosságokkal rendelkező országok támogatását”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeleti tilalma a Putyinnal folytatott tárgyalásokról „aggodalmakat keltett Európa, Afrika és Latin-Amerika egyes országaiban”, ahol a leginkább húsbavágóan érezhető az élelmiszer- és üzemanyag-drágulás. „Az Ukrajna-fáradság létező dolog egyes partnereink számára” – mondta egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes. Az ukrán elnöki szóvivő közben nem válaszolt a megkeresésre.

Az Egyesült Államokban felmérések arra utalnak: a republikánusok körében csökken a hajlandóság Ukrajnának a jelenlegi szinten történő katonai támogatására. Amennyiben pedig, ha ők veszik át a félidős választások után a Képviselőház irányítását, akkor a Biden-kormányzatnak nehezebb dolga lesz támogatást szerezni az ilyen programokhoz.

Ukrajnában viszont keményedett az álláspont ama nyugatiakkal szemben, akik „kompromisszumokra” sarkallják Kijevet a béke érdekében. Az Elon Muskhoz hasonló hírességeket „hasznos idiótáknak” titulálják, és az mondják: semmilyen alku nem lehetséges a Kremllel, az oroszoknak vissza kell adniuk minden elfoglalt ukrán területet. A Washington Post szerint Zelenszkij – amerikai illetékesek szerint – viszont valószínűleg végül elfogadhat engedményeket.

Közben Vlagyimir Putyin azzal próbált éket verni Ukrajna nyugati támogatói közé, hogy azokról a területekről beszélt, amelyeket Sztálin alatt a Szovjetunió elvett Lengyelországtól, Magyarországtól és Romániától, de úgy tűnik, nem járt sikerrel. A bukaresti külügy elutasította a megjegyzéseket, amelyek „tévesen azt akarják sugallni, hogy az országnak területi követelései vannak Ukrajnával szemben” és támogatásáról biztosította Ukrajnát.

Varsó hevesen utasította el azt a putyini megjegyzést, hogy a lengyel elit még mindig arról álmodik, hogy elvegye Ukrajna egy részét. És válaszolt Budapest is, amely szerint „nem helyesek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatok. Inkább azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Meglepő fordulat a boltokban: a tarolnak saját márkás termékek

Meglepő fordulat a boltokban: a tarolnak saját márkás termékek

Az elmúlt hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös, nagymintás felmérést végzett, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az eredmények megszülettek: több mint 10 ezer válaszadó szerint a saját márkás termékek ma már nem csupán olcsóbb alternatívát jelentenek a fogyasztók számára, hanem sok esetben minőségi választást is - írta a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×