eur:
394.82
usd:
367.54
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Orosz zászlókat lengető emberek ünnepelnek Moszkvában 2022. szeptember 30-án, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a négy kelet-ukrajnai régió Oroszországhoz csatolását. Putyin a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megye vezetőivel írta alá a csatlakozásról szóló egyezményt.
Nyitókép: MTI/AP

Szlovák kormányfő: Ha Putyin elveszíti a befolyását Európában, megnyugszik a gázpiac

Eduard Heger szerint az orosz elnök hibrid háborút folytat Európa ellen, játszik a gáz árával és a mennyiségével, és csak a saját haszna érdekli.

„Ha Vlagyimir Putyin orosz elnök elveszíti a befolyását Európában, megszűnik a bizonytalanság, megnyugszik a gázpiac és csökkenni fog az ár” – mondta Eduard Heger szlovák kormányfő az Európai Politikai Közösség prágai csúcstalálkozója után. A miniszterelnök úgy fogalmazott, az orosz elnök ugyanannyi bevételt akar lényegesen kevesebb teljesítésért.

Csütörtökön a prágai várban tartották meg az Emmanuel Macron francia elnök által kezdeményezett Európai Politikai Közösség első csúcstalálkozóját. 43 európai ország vezetői találkoztak a Hradzsinban, hogy megvitassák a békével, a biztonsággal, az energiával, éghajlatváltozással és a gazdasággal kapcsolatos kérdéseket. Petr Fiala a házigazda cseh miniszterelnök elmondta, hogy az Európai Politikai Közösség nem akar új európai szervezetté válni, és nem célja helyettesíteni a már létező együttműködési formákat.

Az Emmanuel Macron francia elnök által kezdeményezett informális platform célja, hogy az Európai Uniónál szélesebb körben rugalmasan lehetőséget nyújtson időszerű, többeket érdeklő politikai kérdések kötetlen megvitatásához. A cseh kormányfő szerint jelenleg az a legfontosabb, hogy az ukrajnai háború árnyékában Európa keresse a békéhez és a biztonsághoz vezető utat. A közös témák ezzel nem értek véget, hiszen nemzetközi szinten kell foglalkozni az inflációval, az energiaforrások biztosításával, a fenntartható gazdasági növekedéssel és a romló európai életkörülményekkel.

Eduard Heger szlovák kormányfő szerint a gáz ára lesz a kulcskérdés. „Mi azt a gázt vásároljuk, ami eredetileg Ázsiába ment volna, de most Európába érkezik. A gázárakat úgy kell beállítani, hogy számunkra garantált legyen a szállítás és az elegendő kapacitás is. Mert

hiába lesz alacsony a gáz ára, ha nem kapunk, akkor ez rajtunk semmit sem segít”

– magyarázta a kormányfő. Eduard Heger Prágában köszönetet mondott a norvég miniszterelnöknek a gázszállítás növelésért a nemrég átadott lengyelországi gázvezetéken keresztül, mivel ez Szlovákia számára is előnyös.

Heger úgy véli, akkor csökkenhet a gáz ára, ha az orosz elnöknek nem lesz akkora befolyása Európában. „Vlagyimir Putyin hibrid háborút folytat Európa ellen.

Játszik a gáz árával és a mennyiségével, és csak a saját haszna érdekli.

Ugyanannyi bevételt akar lényegesen kevesebb teljesítésért” – mondta a szlovák miniszterelnök.

Pozsony uniós szinten azt fogja szorgalmazni, hogy a 27 tagállam megállapodjon az árról. Heger szerint Oroszország fenyegetést jelent, ezért az uniós országoknak egységesnek kell lenniük és együtt kell működniük. „Azzal, hogy az egyes tagállamok külön igyekeznek vásárolni, feleslegesen felverik az árakat, mert egymással versenyeznek” – tette hozzá Eduard Heger. Közölte, hogy az Európai Politikai Közösség csütörtöki ülésen még nem tárgyaltak részletesen a magas gázárakról. Ez várhatóan az Európai Tanács pénteki informális ülésén lesz téma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×