eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Mécsesek a pozsonyi gázolás helyszínén 2022. október 3-án, egy nappal az után, hogy egy ittas sofőr buszmegállóban várakozó fiatalok közé hajtott a belvárosban. Négyen a helyszínen életüket vesztették, egy 21 éves fiatal nő később a kórházban halt bele sérüléseibe. Egy sebesült még életveszélyes állapotban van, négy másik állapota már nem kritikus. Az elkövetőt, egy 60 éves férfit őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/TASR/Jaroslav Novák

Szabadlábon védekezhet a pozsonyi ittas gázoló

Szabadlábon védekezhet Dušan Dědeček, aki ittasan okozott tömegbalesetet Pozsony belvárosában. A szerencsétlenségben öt fiatal egyetemista vesztette életét. Az ittas gázoló védőügyvédje szerint védence bűntudatot érez, és megviselték a történtek.

Döbbenet, gyász és mély csend – fekete betűkkel íródik be október 2-ának estéje Szlovákia, és az ország fővárosának krónikáiba. Vasárnap este tíz óra után Pozsony belvárosában, a Zoch utcán található buszmegállóba hajtott személyautójával egy hatvan éves ittas sofőr. A buszmegállóban ebben az időben nagyjából negyven személy tartózkodott. A rendőrök a baleset helyszínéről toxikológiai vizsgálatra vitték Dědečeket, aki a kiérkező mentősökkel és rendőrökkel szemben is agresszívan viselkedett.

A vizsgálat bizonyította, hogy 1,6 ezreléknyi volt a véralkoholszintje.

Hamran István országos rendőrfőkapitány szerint a helyszínen nem lehetett féknyomokat látni, a sofőr a megengedettnél jóval gyorsabban ment autójával: a vizsgálat alapján 110-zel. A beszámolók szerint amikor a helyszínen még agresszívan viselkedő sofőr a rendőrségen kijózanodott, arra kérte a rendőröket, öljék meg őt, vagy hagyják, hogy öngyilkos legyen. A tragédiában öt személy, köztük

egy ipolysági magyar egyetemista is életét vesztette.

Többen megsérültek, egy személyt még mindig mesterséges kómában tartanak, ketten közepesen súlyos sérülésekkel fekszenek kórházban.

A rendőrség emberölésről általános veszélyeztetésre minősítette át a bűncselekményt, ezáltal az elkövető akár 20-tól 25 évig terjedő szabadságvesztést vagy életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. A Pozsonyi Járásbíróság csütörtök este döntött arról, hogy az ittas gázoló nem kerül vizsgálati fogságba. Csütörtök este a bíróság előkészítő eljárást vezető bírója szabadlábra helyezte. Az indoklás szerint nem kell attól tartani, hogy megszökhet és az sem valószínű, hogy újra megszegné a törvényt. A döntés nem jogerős, az ügyész panaszt nyújtott be.

A csütörtök esti bírósági tárgyalás helyszínére a gázolót több rendőr kísérte, akiket golyóálló mellénybe öltöztettek. Ügyvédje szerint sajnálja azokat a fiatalokat, akik miatta haltak meg vagy szenvedtek sérüléseket, és természetesen a családjaikat is. „Bűntudata van, tisztában van tettének következményeivel. Rendezett életet élt, fogyatékkal élő sportolókról gondoskodott, edzői munkát végzett” – tette hozzá a védőügyvéd, azzal kiegészítve, hogy védence lemondott a Szlovák Siketlimpiai Szövetség főtitkári posztjáról, amit idáig betöltött.

A döbbenetes tragédiát a közvélemény és a politikusok is egy emberként elítélték. Roman Mikulec belügyminiszter javasolni fogja az ittas vezetésért kiszabható büntetések szigorítását. Igor Matovič, a legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO elnöke egyetért a szigorítással, és speciális munkacsoportok létrehozását sürgeti. A belügyminiszter azt is elképzelhetőnek tartja, hogy véglegesen bevonnák az ittas vezetésen kapott személy jogosítványát, továbbá az autó elkobzását is indítványoznák. A belügyminiszter azt mondta, minden javaslatot támogat, amellyel csökkenthető az ilyen tragédiák száma. A közlekedésrendészet javaslatait is várja, és nyitott minden konstruktív kezdeményezésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×