eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Traffic streams past the Palace of Westminster on a Winters evening.
Nyitókép: simonbradfield/Getty Images

Brit hátraarc különadóügyben - "Energiaprofit-járuléknak" keresztelte el London

A brit pénzügyminiszter részben a nagy energiacégekre kirótt különadóból ad majd összesen 15 milliárd fontnak megfelelő támogatást a háztartásoknak a megélhetési válságban. A kormány hátraarcot hajtott végre a kérdésben.

Masszív segélyt kapnak a brit háztartások az égbeszökött energiaárak közepette – részben a gáz- és olajcégekre kivetett különadóból. Ezt közölte a váratlanul hátraarcot végrehajtó kormány. Rishi Sunak pénzügyminiszter azt mondta, hogy a korábbi 200 font visszatérítendő segélyt minimum 400 fontra (180 ezer forintra) emelik, és nem kell majd visszaadni.

A leginkább rossz sorban élők még többet, 650 fontot kapnak, míg a nyugdíjasok extra 300 fontot.

Az, amit a kormány ad azonban messze nem oltja ki az áram- és gázszámlák drágulását. Csak összehasonlításul: egy átlagos energiaszámla az idén eléri majd a 2800 fontot úgy, hogy októberre ismét 800 fonttal feljebb tolják az árplafont – azaz ennyivel emelkedhet szabadon a számla. Áprilisban egyszer már 700 fonttal emelték a plafont, és kisebb mértékben tavaly októberben is.

Azt, hogy a kormány tegyen valamit, hevesen követelték, mivel mint más országokban, Nagy-Britanniában is brutálisan megugrott az infláció. A drágulás már 7-9 százalék körül jár az idén a célként meghatározott 2 százalékhoz képest.

Sunak a parlamentben közölte, hogy

a kormány mégis az olaj- és gáz cégekre kivetett különadó mellett döntött.

Ezt annak ellenére lépte meg, hogy a konzervatív képviselők pénzügyi kérdésekben keményvonalas csoportja azzal bírálta, hogy amit tesz, az nem egyeztethető össze a konzervatív gondolkodással.

„Nincs olyan adó, ami gazdasági értelemben ingyen van” – mondta az ismert keményvonalas konzervatív miniszter, Jacob Rees-Mogg.

Sunak így pironkodva nem is „különadónak”, hanem „ideiglenes és célzott energiaprofit-járuléknak” titulálta, amit levesz az energiaóriásoktól. Ezzel azt is igyekezett kivédeni, hogy azt lehessen mondani, hogy a másik oldal, az ellenzéki Munkáspárt eredeti különadós javaslatát valósította meg. A különbséget azzal magyarázta, hogy az ő tervében van egy kedvezmény arra az esetre, ha a cégek új befektetéseket hajtanak végre.

A de facto adó 25 százalékos lesz, de az energiacégek ebből 90 százalékot vissza tudnak nyerni, ha a brit energiaszektor fejlesztésére eszközölnek befektetéseket.

A brit kormány az adóból 5 milliárd fonthoz jut, a csomag fennmaradó 10 milliárdját viszont kölcsönből fedezi.

A Financial Times megjegyezte: ez nem a normális módja a különadóztatásnak. A segély a rászorulók számára jogos. Viszont az olaj és gázkitermelők adója már így is magasabb volt, mint a normál vállalati adó és extra adó sújtotta az 1993. előtt jóváhagyott lelőhelyeket.

A lap utal rá: az ördög a részletekben bújik meg: az adók mérséklésére adott „befektetési kiskaput” az energiacégek nem fogják tudni kihasználni, mert nem tudják csak úgy módosítani rég jóváhagyott terveiket. Mások megjegyzik: nehéz egyszeri adónak nevezni a különadót, mivel az csak akkor tűnik el, „ha az olaj- és gázárak visszatérnek a normál történelmi szintre.”

A nagy kérdés még az: a brit kormány különadója nem hűti-e le a nagy profitot elért energiaóriások lelkesedését, hogy hosszabb távon a megújuló energiába és a zöld infrastruktúrába fektessenek be – amire Nagy-Britanniának és más országoknak is égető szükségük van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×