eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
LONDON, ENGLAND - MARCH 29: Queen Elizabeth II takes her seat at Westminster Abbey for the Service of Thanksgiving for the Duke of Edinburgh on March 29, 2022 in London, England. (Photo Richard Pohle - WPA Pool/Getty Images)
Nyitókép: Richard Pohle - WPA Pool/Getty Images

Visszafogott királynői születésnap, a nagy buli júniusban lesz - videó

II. Erzsébet angol királynő visszafogottan ünnepelte 96. születésnapját azon a birtokon, amely tavaly elhunyt férje, Fülöp herceg kedvenc lakóhelye volt. A csinnadratta azonban nem marad el: a britek júniusban négy napon át ünnepelhetik az uralkodót.

A londoni Hyde Parkban huszárok tisztelegtek ágyúlövésekkel II. Erzsébet királynő 96. születésnapján, egy katonazenekar pedig eljátszotta a Happy Birthdayt a tiszteletére.

Maga az uralkodó visszafogottan ünnepelt Norfolk grófságban, sandrighami birtokán. Azért sincs nagy csinnadratta, mert a brit hagyomány szerint az alattvalók júniusban, melegebb időben ünnepelnek. Ráadásul az idén négynapos lesz az ünnep, mert egybeesik a királynő trónra lépésének 70. évfordulójával, az úgynevezett Gyémánt Jubileummal.

A programban díszszemlék és utcai bulik egyaránt szerepelnek, a britek várva várják az extra szabadnapokat, közben pedig a vállalkozók szorgalmasan gyártják a szuveníreket, például a kortalan királynőt ábrázoló Barbie babát.

Azt, hogy Erzsébet most helikopterrel ment Sandrighambe – tavaly elhunyt férje, Fülöp herceg otthonába - egy királyi forrás „pozitív hírnek” nevezte, arra utalva, hogy javult az egészsége. Tavaly év vége felé jelentősen visszafogta közszerepléseit, miután kórházba került, februárban pedig még a koronavírust is elkapta.

És hogy mi lesz, ha – és erre sok brit nem is akar gondolni – már nem lesz a királynő? Nincs komoly spekuláció, hogy bármilyen módon is változna az öröklés rendje. Azaz II. Erzsébet hivatalos utóda a fia, a walesi herceg, vagyis Károly marad. Viszont beszédes, hogy bár javult Károly tetszési indexe, még mindig csak 43 százalék – a királynő 69, és Károly legidősebb fia, Vilmos 64 százalékával szemben.

Sok brit szerint a monarchia előnye az, hogy szemben egy köztársasági elnökkel, az uralkodó távol tudja tartani magát a pártpolitikától. Ennek ellenére az elmúlt három évben ugyan csupán pár százalékponttal, de visszaesett a királyság támogatása, 61 százalékra. A 18-24 éves korosztály az, amely egyre inkább republikánus: 2021-re a 2019-es 27 százalékról 41 százalékra ugrott azok aránya, akik választott elnököt akarnak. Az 50 évesnél idősebb korcsoportok viszont továbbra is, 70-80 százalékban monarchisták.

Arról, hogy bukjon-e a monarchia, az IBTimes portál a Buckhingham palota előtt kérdezett embereket.

„Micsoda? Ilyet nem is lenne szabad kérdezni” – mondta egy 30-as férfi. „Büszke vagyok arra, amink van. Nem sok minden maradt, igaz?”

„Hát nem tudom, de szerintem jó, hogy van nekünk. Ettől kicsit különlegesek vagyunk. Ez egy brit dolog, jó, hogy van” – mondta egy középkorú nő. A köztársaságpárti Republic aktivista szervezet szerint viszont a királynőnek soha nem kellett állásinterjún bizonyítani alkalmasságát, egész életre kapott egy munkahelyet, és lassan, de változik a közvélekedés.

A királyság megítélését nagyban rontotta II. Erzsébet második fia, András herceg botrányos kapcsolata a szexuális visszaélésekkel vádolt Jeffrey Epsteinnel, és vele szemben is felmerült, kiskorúval folytatott szexuális viszony vádja. Emellett az amerikai Meghan Markle-t a királyi családba behozó, majd királyi feladatait feladó Harry herceg vádjai is ellentmondásossá tették az intézmény megítélését. A Kaliforniába költözött Harry és Meghan rasszizmussal vádolták meg a meg nem nevezett rokonaikat, és Harry leleplező memoárt készül kiadni.

Visszatérve az utódlásra, a kevésbé népszerű Károlyt fia, Vilmos herceg követi a sorban. Ő jelenleg feleségével, Katalin hercegnővel pontosan úgy játssza a szerepét, ahogy a brit royalisták elvárják. De még ő is megégette magát, amikor karibi látogatásán bocsánatot kért a rabszolgaságért, amire sokan azzal vágtak vissza, hogy ennél többet kellene tennie a brit államnak.

A mindenkori brit uralkodó a Nemzetközösség, az egykori brit birodalom országait egyesítő szervezet feje, sok országban névleges államfő és elegánsan kell kezelnie a politikai változásokat. Így például azt, hogy a karibi Barbados tavaly köztársasággá vált, és ezt tervezi Jamaica és mások is.

A médiakarrierjét egyengető Harry a hatodik az utódlás sorában, Vilmos és Katalin három gyermeke, György herceg, Charlotte hercegnő és Lajos herceg után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×