eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a délkelet-angliai Lydd repülőtéren 2022. április 14-én. Johnson bejelentette, hogy a brit hatóságok Ruandába telepíthetik át mindazokat, akik a brit határt illegálisan átlépve próbálnak bejutni Nagy-Britanniába. London új migrációs és gazdasági fejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Boris Johnson sokadszorra mea culpázik, de tovább szorul a hurok

Ismét össztűz alá került a brit miniszterelnök a „partigate”-botrány miatt. A húsvéti szünet után visszatérő parlamenti képviselők – köztük saját pártja egyik tekintélyes tagja – újra a lemondását követelték. Ő pedig újra bocsánatot kért.

„Alázat, mélységes bocsánatkérés, átérzem az okozott fájdalmat és haragot” – Boris Johnson ismét mea culpázott a brit képviselők előtt annak nyomán, hogy először állt a parlament elé azóta, hogy húsvét előtt pénzbírságot kapott a londoni rendőrségtől. Az ok a brit kormányhivatalnokok számlájára írt több karanténsértő parti, köztük Johnson születésnapi bulija, aminek során úgy találkoztak a brit kormányzati hivatal tagjai, hogy a többi britnek az tilos volt.

Johnson ismét azt mondta: nem jutott eszébe, hogy szabálysértő módon vett volna részt egy összejövetelen a miniszterelnöki rezidencián. Előtte azzal védekezett: „Azonnal megfizettem a bírságot, teljes bocsánatkéréssel fordultam a brit nyilvánossághoz és elismertem az okozott fájdalmat és haragot. Azt mondtam, hogy az emberek többet várhatnak el a miniszterelnöktől és ezt most megismétlem itt, a Házban”.

„Micsoda vicc” – vágott vissza Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezére, aki szerint még most is, amikor „sete-suta bocsánatkérése kicsúszik a szája egyik szélén, a másikból ömlenek az újabb hárítások és csúsztatások”. Starmer további „gyomrost” vitt be Johnsonnak azzal, hogy idézett egy férfit, akinek a felesége a Covidban haldoklott.

„Csak pár percet akartam a feleségemmel lenni és a kezét fogni, de nem tettem a szabályok miatt”

– fogalmazott levelében a férfi, aki nem tudott rendes temetést sem szervezni elhunyt szerettének.

Az igazán kínos csapás azonban Johnson egyik párttársától, Mark Harpertől jött, aki a brit politikai rendszerben egyfajta frakcióvezetői, tehát magas beosztást töltött be a konzervatívoknál és a frakciófegyelemért felelt. Ő, a bocsánatkérést elutasítva és az aktuális kérdésekre utalva úgy fogalmazott: „Határozottan támogatom a kormányt, amikor szembeszáll Vlagyimir Putyin ukrajnai agressziójával, és fellép értékeink védelmében, de pontosan ilyen időkben kell az országunknak egy olyan miniszterelnök, aki példát mutat ezekből az értékekből... Sajnos a miniszterelnökünk megsértette azokat a törvényeket, amik követését előírta az országnak, nem volt őszinte és most azt kéri az eme padsorokban ülő becsületes nőktől és férfiaktól, hogy védjék a védhetetlent.

Ő már nem méltó erre a nagy hivatalra”.

Harper szavait tettek is követték: jelezte, hogy elküldte bizalmatlansági indítványt követelő levelét a Konzervatív Párt illetékes bizottságához. Amikor 54 ilyen levél összegyűlik, a parlament elé kerülhet a bizalmi szavazás ügye. Hogy pontosan hány ilyen levél van, nem tudni, de a brit sajtó szerint már február elején 20-nál tartottak.

Johnson csütörtöki programjában egy indiai látogatás szerepelt, épp amikor a parlamenti képviselők arról szavaztak, hogy egy parlamenti bizottság vizsgálja ki, hazudott-e a háznak.

Tudósítók megjegyezték: Johnson Indiában sem érezheti nyeregben magát, és nem oktathatja ki a Moszkva iráni elnéző magatartásuk és a nyugati szankciók ellenére vele folytatott kereskedelmük miatt a házigazdáit, mert egy kereskedelmi egyezményt akar tető alá hozni velük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×