eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
LONDON, UNITED KINGDOM - 2021/12/14: General view of the Bank of England, the Royal Exchange and the streets outside Bank station in the City of London, the capitals financial district. (Photo by Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Britek milliói kerülhetnek súlyos pénzügyi bajba a télen

Az inflációs nyomás miatt váratlanul kamatot emelt az Angol Központi Bank – az eddigi 0,1 százalékos kamatlábat két és félszeresére pumpálták fel. Az egy évtizede példátlan infláció a szigetországban már meghaladja az öt százalékot.

A Bank of England három éven át a nyugodt erőt képviselte a brit fiskális politikában, és nem volt hajlandó emelni a mindössze 0,1 százalékos kamatlábon.

Csütörtökön azonban elszakadt a cérna – kommentátorok szerint az inflációs veszély és az omikron variáns támadása miatt. A Monetáris Politikai Tanács 8:1-hez arányban szavazott arról, hogy 0,25 százalékra emeljék az alapkamatot, azaz úgy érezte: tovább már nem lehet várni, le kell hűteni a gazdaságot.

Andrew Bailey bankelnök elismerte, hogy

már 6 százalék felé tart az infláció.

Míg a halszálkás öltönyös City-vezetők a számokkal vannak elfoglalva, addig kommentátorok szerint a kamatemelés nagyon kemény csapás azokra a brit családokra, amelyek már így is egyik napról a másikra élnek a drágulás közepette – még akkor is, ha nem sújtja őket olyan brutális infláció, mint a törököket.

Azt, hogy gond van, jelzi, hogy még a Brit Nemzeti Gazdasági Társadalmi Kutatóintézet statisztikusai is sztrájkba kezdtek a beajánlott 2 százalékos fizetésemelés miatt, miközben a hivatalos inflációs adat már 5,1 százalék.

Az index megugrásában csak kisebb szerepet játszik a bérek 4 százalékos emelkedése és jóval nagyobbat az üzemanyag drágulása, ami elérte az egyharmadot. Ennek nyomán a brit boltokba szállított élelmiszer és más termékek is drágultak. Tetézi a helyzetet a Covid-járvány során kialakult késedelmes és megdrágult nemzetközi szállítások problémája.

Miközben drágulnak az áruk, a britek arra is számíthatnak, hogy a költségvetés értelmében jövő áprilistól elkezdik fizetni a számlát a pandémia idején állami – vagyis adófizetői – pénzből támogatott munkavállalókért és vállalkozásokért. Akkor emelik meg ugyanis a társadalombiztosítási hozzájárulást, ami átlagban évi 400 font extra terhet ró a családokra.

Közben az, akinek volt pénze az önrészre, és ingatlant vett, jól járt, mert az árak továbbra is emelkednek. Azok, akik nem fixálták le a kamatot, viszont magasabb törlesztőre számíthatnak, és az új vásárlók is már csak drágább hitelekhez juthatnak hozzá. Az ingatlanpiac pörgése miatt nőttek a lakbérek is.

A szegényebb brit polgárok számára jogi képviseletet biztosító Állampolgári Tanácsadó Hivatal, a Citizens’ Advice Bureau szerint a télen minden tizedik brit család, azaz 3,2 millió háztartás kerül pénzügyi válságba – azaz

vagy nem tudják majd fizetni a lakbért, vagy nem lesz elég pénzük a rezsiszámlákra és az élelmiszerre.

Közben az euróövezetben is inflációtól tartanak. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke azt mondta: az omikron vírusvariáns visszaveti a növekedést, és az áru- és munkaerőhiány is felfelé lendíti az inflációt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×