eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Witoto őslakosok tradícionális öltözetét viselő Vanda Ortega egészségügyi dolgozó egy kártyát tart a kezében, amely igazolja, hogy beoltották a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával az Amazonas állambeli Manausban 2021. január 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Edmar Barros

Miért kell nagyon odafigyelni a brazil vírusmutánsra?

Az úgynevezett brazil vírusvariáns sok olyan embert is megfertőzött egy brazil városban, akik egyszer már átestek a Covid-19 betegségen. A tudósok szerint előfordulhat, hogy az új mutáns ki tud cselezni egyes vakcinákat, de az oltásokat ettől még nem kell leállítani.

Immár a világ 24 országában azonosították az új, agresszívebb brazil koronavírus-variánst, a P.1-t. Nagy-Britanniában tovább folyik a kutatás egy olyan, Brazíliából érkezett P.1 fertőzött után, aki eltűnt és most 379 dél-kelet angliai otthonra szűkítették a keresést. A P.1 a héten Dániában is feltűnt.

Az új mutáció az Amazonas brazil részén fekvő kétmilliós Manausból származik. A városban tavaly hatalmas pusztítást végzett az Covid-19. Tavasszal már tele voltak a temetők. A járvány április végén tetőzött, ezután úgy tűnt, hogy Manaus túltette magát a pandémián. Visszaesett a fertőzések száma, és egyes szakértők ezt annak tudták be, hogy kialakulhatott a nyájimmunitás.

2020 végén azonban ismét elkezdtek sokasodni az új esetek és meghaladták az április végi szintet.

A gőzerővel elkezdték szekvenálni a manausi betegek vírusgenomját, hogy megállapítsák: hogyan változott a SARS-CoV-2 genetikai kódja – különösen a vírus fő fegyverének számító tüskefehérjében. Más mutációk segítenek a vírusnak abban, hogy sikeresebben kerülje el az emberi antitesteket.

Három, most megjelent, de a szaklapokban való publikációt megelőző ellenőrzésen még át nem ment tanulmány megerősítette, hogy

a P.1 képes lehet arra, hogy azokat is megfertőzze, akik már átestek a betegségen.

A mutáció nyomán ez a koronavírus-változat a tudósok becslése szerint 1,4–2,2-szer jobban terjed, mint a korábbi variánsok.

Egy másik becslésük pedig az, hogy az immunitást szerző emberek 25–61 százalékát tudja újrafertőzni. Ezt úgy derítették ki, hogy laborban tesztelték az új vírusvariánst olyan brazilok mintáin, akiknél a tavaly már megjelentek az antitestek.

Mivel ezek még korai kutatások, Nuno Faria, az egyik kutatás vezetője, a londoni Imperial College tudósa emlékeztetett: a laborban, sejtekkel végzett kísérlet nem feltétlenül jelenti azt, hogy a való életben is hasonló arányban fertőzi újra az elméletileg immunis embereket az új variáns. Az adatok a manausi lakosságra vonatkoznak és még nem tudni, hogy más helyeken, más vírustörzsek által korábban megfertőzött emberek hogyan reagálhatnak a manausi vírusra – tette hozzá

A kutatók 8 olyan ember antitestmintáit is tesztelték az manausi vírus ellen, akiket a kínai CoronaVac szérummal oltottak be. Az ő antitestjeik kevésbé védtek a P.1 ellen. A nyolcfős minta azonban tudományos szempontból nagyon kicsi és ezt az eredményt további kutatásoknak is meg kell erősíteni.

Annak ellenére, hogy az agresszívebb vírusfajta a vakcinaszkeptikusoknak szolgáltathat muníciót, Faria szerint folytatni kell az oltásokat, mert ezzel is lassítják a vírus terjedését és a vakcinák így is védelmet nyújthatnak a súlyos Covid-19 ellen. Jó hír, hogy egy dél-afrikai tanulmány szerint az ottani új variáns, az 501Y.V2 ellen termelődött antitestek más mutációk ellen is védhetnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×