eur:
393.06
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek a járványügyi szabályokra figyelmeztető felhívás mellett haladnak el Londonban 2020. december 17-én. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Dél-Anglia újabb kiterjedt térségei kerülnek a hétvégétől a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintjének hatálya alá. Ez azt jelenti, hogy be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak, valamint az összes vendéglátóhelynek.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Brutális brit adatok - milliók számára szigorítják a covid-készültséget

Újabb angol régiókat vonnak a jelenlegi legszigorúbb, 4-es Covid-készenléti fokozatba. Matt Hancock egészségügyi miniszter programjában az szerepelt, hogy délután beszél erről a parlamentben, miután sokkoló módon megugrott a napi fertőzések száma.

„További, rövidtávú lépéseket jelentek be” – mondta Hancock reggel a BBC rádióban.

A brit kormány és tudományos tanácsadói szerint gyorsan kell lépni, mert a koronavírus új változata nyomán kedden már 53 ezernél járt a napi új fertőzések száma.

Így szerdán további több millió brit lakos számíthatott arra, hogy még szigorúbb szabályozás alá kerül – ami azt jelenti, hogy lakóhelyén csak a legszükségesebb cikkeket árusító boltok és patikák maradnak nyitva és az embereket felszólítják, hogy maradjanak otthon.

Hancock miniszter nem sokkal azután beszélt, hogy a brit gyógyszerügynökség engedélyezte az Oxfordi Egyetem és a brit-svéd AstraZeneca gyógyszercég új Covid-vakcinájának használatát. Ezzel gyorsan felpörgethető az oltási program és a kormány szerint így tavaszra le lehet törni a járványt.

A korábban jóváhagyott Pfizer-vakcinával szemben az AstraZeneca szérumot normál hűtőkben lehet tárolni és így sokkal könnyebb eljuttatni távoli városokba és falvakba. A brit kormány máris 100 millió adagot rendelt, arra készülve, hogy szinte az egész lakosságot beoltva hozzon létre nyájimmunitást. Az új vakcina beadása már a jövő héttől megkezdődhet.

A rossz kommunikáció az antivaxxerek kezére játszik

Ami viszont a program Achilles-sarka lehet, az a közvélemény hozzáállása: nemcsak a brit kormány, de mások is gyorsan terjedő, vakcina-ellenes kampányokkal szembesülnek a közösségi médiában.

A Reuters idézte Antonella Violát, a páduai egyetem immunológiai szakértőjét, aki szerint a pontatlan üzenetek „összezavarják az embereket”. Szerinte kétségtelenül biztonságos a vakcina, még ha nem is világos, mennyire hatékony. A hibás üzenetek megnehezítették az adatok értelmezését” – mondta.

Danny Altman, a patinás londoni Imperial College immunológusa pedig azt tette hozzá:

csak úgy mászhatunk ki a mostani helyzetből, ha a lakosság döntő többségénél megjelennek a koronavírust semlegesítő antitestek. A vakcina engedélyezése ezt felgyorsítja

– mondta – és szerinte tavaszra immunissá válhat a brit lakosság.

Újabb brit hátraarc? Zárva maradhatnak az iskolák

A brit kabinet közben újabb hátraarcot is végrehajthat: a tudományos tanácsadókkal dacolva, decemberben makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy nyitva maradjanak az iskolák és egyetemek. Még perekkel is megfenyegette azokat a londoni önkormányzatokat, amelyek az iskolák bezárása mellett döntöttek.

Tanulmányok szerint a gyerekek és fiatalok viszik házról-házra a vírust, miközben a felnőtt lakosság jobbára otthon ül és a közvélemény számára úgy tűnik, hogy a lezárásnak nincs sok értelme és a gazdaság további károkat szenved el.

A brit kormány Vészhelyzetek Tudományos Tanácsadó Testülete, a SAGE-et megfigyelő úgynevezett Független SAGE Csoport szakértői azonnali országos karantént követelnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×