eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Tüntetők és a média képviselői állnak Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadójának londoni otthona előtt 2020. május 25-én. A befolyásos miniszterelnöki tanácsadó márciusban megszegte a karanténintézkedéseket, ami régen nem tapasztalt belpolitikai botránnyá szélesedett, és Cummings lemondását az ellenzék mellett a kormányzó Konzervatív Párt több prominens képviselője is követeli. A felirat jelentése: Az elitre más szabályok vonatkoznak.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

"Csak a szemét tesztelte" Boris Johnson karanténszabályokat megszegő stratégája

Még küzd a posztjáért a karantént sértő nagy hatalmú miniszterelnöki tanácsadó, de egy államtitkár már lemondott a dagadó botrány miatt. A brexit atyjának is tartott Dominic Cummings 400 kilométert autózott, és sajátos magyarázattal állt ki a nyilvánosság elé.

Ő volt a brexitkampányt sikerre vivő kíméletlen géniusz, akit emlékezetes módon formált meg a sztárszínész, Benedict Cumberbatch a Brexit: Háborúban mindent szabad című filmben. És ő volt, aki miután Boris Johnson miniszterelnök megtette vezető tanácsadójának, vitatható módon, rendőrök útján szabadult meg az apparátus egy tagjától.

Dominic Cummings viszont most ziccert adott ellenségeinek, mert rajtakapták, hogy a koronavírus-járvány miatti karantént megsértve Észak-Angliába utazott. Akkora volt a nyomás rajta, hogy hétfőn szokatlan módon kiállt a nyilvánosság elé, hogy elmagyarázza: miért autózott 400 kilométert szülei farmjára. Az indok: másképp nem tudta megoldani, hogy vigyázzanak a fiára, és

a karanténintézkedéseket különleges esetekben különben sem kell betartani.

„Nem, nem ajánlottam fel a lemondásomat, és nem is mérlegeltem azt” – mondta Cummings a szokatlan sajtótájékoztatón, amit a brit miniszterelnöki rezidencia rózsakertjében tartott, és amelyet a televízió is élőben közvetített. Az exkluzív helyszín jól jelképezi, mennyire fontos a tanácsos a kormányfőnek.

Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadója nyilatkozik a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. kertjében. Fotó: MTI/AP/PA Pool/Jonathan Brady
Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadója nyilatkozik a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. kertjében. Fotó: MTI/AP/PA Pool/Jonathan Brady

Cummings egy órán keresztül válaszolt a kérdésekre. Az észak-angliai út magyarázata az volt, hogy felesége betegsége miatt attól tartott, ha ő is elkapja a vírust, akkor nem tudnak majd vigyázni a fiukra, és rokonaik távoli otthonában akarták megoldani a gyerekfelügyeletet.

Elismerte, hogy apja észak-angliai farmjáráról elvitte a feleségét és fiát egy 50 kilométerrel távolabbi kastélyhoz. Ez egy „tesztút” volt – mivel addigra ő is elkapta a Covid-19-et, ami „kihatott a látására” és tudni akarta, hogy később haza tud-e majd vezetni Londonba.

Boris Johnson miniszterelnök kiállt vezető stratégája mellett, de olyan benyomást keltett, mintha erősen magyarázkodna és hárítana. Például

nem tudta megmondani: ha olyan fontos a tanácsadója, miért nem küldtek érte autót.

„Sajnálom a zavarodottságot és a fájdalmat, amit az emberek éreznek. Nem gondolom, hogy a miniszterelnöki hivatalban bárki is aláásta volna az üzeneteinket” – védekezett, miközben a bírálók szerint az ügy azt jelzi, hogy a hatalom birtokosaira más szabályok vonatkoznak, mint az átlagemberekre. Cummingst hevesen bírálták saját, konzervatív párt és az anglikán egyház képviselői, de rendőrök és tudósok is.

A tanácsadó melletti kiállással „Boris Johnson a kukába dobta az összes tanácsunkat arról, hogyan érjük el, hogy az emberek bízzanak és betartsák a Covid-19 megfékezéséhez szükséges intézkedéseket” – idézte a Reuters Stephen Reicher magatartáskutatót, a kormány egyik tudományos tanácsadóját.

A Cummings-ügy miatt közben lemondott a brit kormány skót ügyek minisztériumának egyik államtitkára. Douglas Ross azt mondta: a főtanácsadó olyan döntést hozhatott, ami mások számára nem volt lehetséges.

„Az én választókörzetemben vannak, akik nem tudtak elbúcsúzni a beteg szeretteiktől, mert követték a kormány előírásait. Nem mondhatom nekik, hogy ők rosszul cselekedtek, míg a vezető kormánytanácsadó helyesen lépett fel” – indokolta döntését.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×