eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

WHO-illetékes: készülj, Európa! Jöhet a második hullám!

Nincs vége a pandémiának, jön a második hullám – figyelmeztette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese az európai országokat. A járvány epicentruma keletre, a volt szovjet térség országaiba tolódott át.

Még pusztítóbb második hullámra kell felkészülnie a Covid-19 járvány sújtotta Európának ősszel és télen - erre figyelmeztetett Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet regionális igazgatója.

„Nagyon aggódom a kettős hullám miatt, és azért is, mert ősszel jöhet a második hullám egy szezonális influenza- és kanyarójárvánnyal párhuzamosan".

A szakember a Telegraph című brit lapnak nyilatkozott, és azt mondta:

most nem az ünnep, hanem a felkészülés ideje van,

ahogy Szingapúr és Japán tette. Arról is beszélt, hogy a skandináv országok is hasonlóan cselekszenek, és nem zárják ki a második hullámot.

„Remélik viszont, hogy sikerül elszigetelni és gyorsan semlegesíthetik a vírust”.

Az illetékes aláhúzta: az, hogy jobban sújtott európai országokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban csökkent a fertőzéses esetek száma, még nem jelenti azt, hogy véget ért volna a járvány.

"A pandémia lefékezését az egészségügyi rendszerek megerősítésére kell felhasználni"

– mondta. Például, új kapacitásokat kell létrehozni a kórházakban és az intenzív osztályokon. Átfogó kontakt-lekövetést kell elvégezni, hasonlóan ahhoz, ahogy Szingapúrban tették.

Keletre mozdult az epicentrum

Közben az epicentrum Oroszországba, Ukrajnába, Fehéroroszországba és Kazahsztánba helyeződött át, ahol emelkedik a fertőzéses esetek száma - tette hozzá.

Megemlítette azt is hogy olyan helyeken is visszatért a vírus, ahol úgy gondolták, sikerült felszámolni: például a korábbi kiindulópontban, Vuhanban, valamint Dél-Koreában.

Sok múlik majd a viselkedésünkön

A karanténlazításokkal párhuzamosan sokat jelent majd a társadalmak viselkedése abban, hogy vissza tudjuk-e tartani a vírust.

„A vészhelyzetbe való belefáradás veszélyezteti a vírus ellen nehezen elért eredményeket.

A hatóságokkal szembeni kételkedés és az összeesküvés-elméletek erősítik a biztonságos távolságtartás elleni mozgalmakat, miközben mások túlságosan óvatosak.

Az illetékes szerint teljességgel elképzelhető, hogy a második hullám jóval súlyosabb lesz, mint az első és utalt az 1918-as spanyolnátha-pandémiára, amelynek három nagy hulláma volt Angliában és Walesben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×