eur:
385.94
usd:
355.17
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Tarnowskie Góry, 2018. január 15.A lengyel Központi Bányászati Hivatal környezetvédelmi osztálya próbarepülést végez egy drónnal a dél-lengyelországi Tarnowskie Góry városban 2018. január 15-én. A korszerű műszerekkel felszerelt, távirányítású repülő szerkezet a bányászváros levegőjének minőségét hivatott ellenőrizni. (MTI/EPA/Andrzej Grygiel)
Nyitókép: Andrzej Grygiel

Dróntámadás: döntőnek nevezett bizonyítékokkal állt ki Szaúd-Arábia

A szaúdi hatóságok bemutatták azokat drón- és rakétamaradványokat, amelyek szerintük bizonyítják, hogy a szomszédos Iránnak köze volt az olajlétesítményeik elleni támadásokhoz. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter „háborús tettnek” nevezte az incidenseket.

A szaúdi védelmi minisztérium épületében összeillesztett, eldeformálódott és megégett rakéta- és dróntestek, belőlük kilógó drótok és nyomtatott áramkördarabok várták a nemzetközi médiát.

Rijád szerint ezek a tárgyi bizonyítékok egyértelműen arra utalnak, hogy

Iránnak volt köze a 18 drónnal és 7 cirkálórakétával elkövetett hétvégi támadásokhoz, melyekben a célpontok szaúdi olajlétesítmények, köztük a világ legnagyobb olajfinomítója voltak.

Az akciókat az Iránhoz közel álló, jemeni húszi lázadók vállalták magukra, miközben Teherán tagadta, hogy köze lett volna hozzájuk. Irán viszont figyelmeztetett, hogy azonnal visszavág, ha akció indulna ellene.

A minisztériumi sajtótájékoztatón, Turki al-Malki ezredes, a szaúdi védelemi szóvivő azt mondta:

a támadás északról érte hazáját – tehát nem a délen fekvő Jemenből –,

ez pedig azt jelenti, hogy „kétséget kizáró módon Irán áll a háttérben”. Hozzátette, hogy a kilövési pontokat most próbálják azonosítani.

A maradványok között volt egy drón deltaszárnya és a szóvivő szerint sikerült adatokat kibányászni a fedélzeti számítógépből. Ezek azt mutatják, hogy az eszköz iráni.

A 18 drón mellett fellőtt 7 cirkálórakétából négy becsapódott az Abkaik olajmezőbe, három viszont nem érte el azt. A szóvivő szerint a rakéták precíz becsapódási helyszíne arra utal, hogy azokat

egy olyan szereplő lőtte ki, „amelynek fejlett katonai kapacitásai meghaladják a húszi milícia képességeit”.

„Hiába próbálkozott Irán a szövetségesével együtt, világossá vált, hogy hamis narratívát” próbáltak a világ elé tárni.

Kommentátorok ugyanakkor megjegyzik: furcsamód nem hangzott el egyértelmű állítás arról, hogy a támadást iráni területről indították-e el.

Az először az olajárak drasztikus megugrásához vezető feszültséget fokozta, hogy a Szaúd-Arábiába érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter „háborús tettnek” nevezte a történteket.

Washington a kezdetektől Iránt vádolta a támadásokkal,

míg a szaúdiak nem akarnak egyedül fellépni és azt hangoztatják, hogy valójában a nemzetközi közösséget érte támadás.

Trump amerikai elnök – aki nemrég menesztette az Iránnal szembeni harciasabb magatartást követelő nemzetbiztonsági főtanácsadóját – most azt mondta: „többféle lehetőség” van a válaszra.

„Létezik a legvégső lehetőség és léteznek kevésbé olyanok. Meglátjuk. Nagyon erős pozícióban vagyunk” – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy „nagyon könnyű háborús konfliktusba keveredni”, ami aztán a Közel-Keleten nagyon összetetté válhat. Közölte, hogy első lépésben „jelentősen fokozza” az Irán elleni amerikai szankciókat.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Török Ferenc: nem hiszem, hogy ezt lehetett volna ennél jobban csinálni

A kétszeres olimpiai bajnok az InfoRádióban elmondta: nagyon büszke arra, hogy tagja lehetett a veretlenségét hét éven keresztül megőrző férfi öttusacsapatnak, szövetségi kapitányként pedig a gyerekeiként tekintett a sikert sikerre halmozó Martinek János, Fábián László, Mizsér Attila trióra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×