eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Orosz orvosok bírálták a radioaktív rakétaincidens hivatalos kezelését

„Thaiföldről hozta a szervezetében a nukleáris balesetek után visszamaradó Cézium-137-es izotópot” – ezzel magyarázták, hogy miért találtak sugárzó anyagot az észak-oroszországi rejtélyes katonai baleset sérültjeit ellátó egyik orvosban.

Ugyan Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte, hogy valóban radioaktív sugárzást szabadított fel egy augusztus 8-i sikertelen katonai teszt, azt állította, hogy az nem veszélyes az egészségre.

Közben azonban a hatóságok még mindig sajátos magyarázatokkal szolgálnak. Például azzal, hogy az északon fekvő Szeverodvinszk-bázis sérültjeit ellátó orvosok egyike néhány évvel ezelőtt, Thaiföldön „fukusimai tarisznyarákokat ehetett” és és ennek nyomán került Cézium-137-is izotóp a szervezetébe. Ez a sugárzó izotóp génmutációkat és rákos megbetegedést okozhat.

A sérültek ellátásában résztvevő helyi mentős és orvos azt mondta a Meduza híroldalnak, hogy nem figyelmeztették őket arra, hogy sugárfertőzötteket fognak ellátni, és hogy a telephelyen nem tartották be a radioaktív védelem szabályait. Mindkét forrás neve megváltoztatását kérte. A sérülteket ellátó helyi kórházban a személyzet nagy részével olyan nyilatkozatot írattak alá, amely megtiltja nekik az államtitok felfedését – írta a NewsRu oldal.

A nyilatkozó források szerint az ilyen balesetek esetén a mentesítést és a sérültek ellátását a szabályok szerint kizárólag katonai orvosoknak kellene végezniük. Azt megelőzően, hogy kórházba küldték a sérülteket, már három mentesítő pontot fel kellett volna állítani és többször le kellett volna mosni a betegeket – tette hozzá.

Az orvosokat polgári helikoptereken, védőruha és speciális mentesítő felszerzés nélkül küldték be és nem is figyelmeztették őket a sugárfertőzésre. A nő sérelmezte, hogy először nem az orosz Katasztrófavédelmi Minisztérium szakemberei mentek a helyszínre. A nyilatkozó orvos szerint megkérdezték, hogy vannak-e a sérültek között sugárfertőzöttek, de kisérőik azt állították, hogy már kezelték őket. Csakhogy a kórházban – ahol civilek is tartózkodtak – a mérőműszerek mást mutattak „és a sérültek ijedten szaladtak ki a műtőből”.

A Kreml szerint egy nukleáris meghajtású rakéta tesztje során került sugárzó anyag a környezetbe, de az eset körülményeit még mindig homály fedi. Vlagyimir Putyin orosz elnök megismételte, hogy az emberi egészséget nem fenyegeti az esemény – legutóbb erről finnországi útján beszélt, ahol azt mondta: a szomszédos országok nem is regisztráltak olyan adatokat, amelyek szerint megugrott volna a radioaktivitás szintje.

Közben a Foreign Policy amerikai magazin nyugati szakértőket idézett, akik kételkedtek abban, hogy Oroszország valóban képes lenne-e a Burevesztnyik vagy a NATO által SSC-X-9 Skyfall nukleáris meghajtású rakétákat megépíteni és hogy ezeknek egyáltalán mi értelme lenne. A Kreml korábban arra utalt, hogy az ilyen rakéták napokon át tudnának a levegőben maradni és kijátszani az ellenséges rakétavédelmet.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×