eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Theresa May brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben tartott sajtóértekezletének végén, 2018 november 15-én. Kormánya az előző nap jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet, ám ez elleni tiltakozásul két miniszter és több államtitkár lemondott.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Gazdasági katasztrófát hozhat az alku nélküli brexit

„Olyan válság lesz, mint ami a világháború óta nem volt” – erre figyelmeztette a brit vezetőket az angol jegybank arra az esetre, ha Nagy-Britannia alku nélkül lépne ki az Európai Unióból. Mindezek nyomán egyre nagyobb a nyomás, hogy tartsanak újabb népszavazást a brexitről.

Duplájára ugró munkanélküliség, harmadával eső ingatlanárak, megugró kamatok és gazdasági visszaesés – soha nem hangzott még el ilyen sötét jóslat a brexitről. A jegybank szerepét betöltő Bank of England vezetése szerint ez a katasztrofális jövőkép valósulhat meg, ha a körülmények összejátszása nyomán Nagy-Britannia az Európai Unióval kötött alku nélkül lép ki jövő tavasszal a klubból.

A veszély fennáll, mivel Theresa May miniszterelnök és Brüsszel megállapodását egyszerre támadják azért, mert túl közel tartja Nagy-Britanniát az unióhoz, és azért is, mert gazdasági öncsonkítást elkövetve feladja az áruk szabad mozgásának elvét.

Két héttel a megállapodásról tartandó brit parlamenti szavazás előtt úgy tűnik, hogy a törvényhozásban elbukik az alku.

Az ezek után következő egyik forgatókönyv a „kemény brexit”, ami a mostani figyelmeztetés szerint különösen kemény lesz.

A Bank of England tanulmány azonnali gazdasági katasztrófát – egy év alatt bekövetkező, 8 százalékos GDP zuhanást - vizionál erre az estre, és két másik anyag is azt vetíti előre, hogy

a britek szinte minden tekintetben szegényebbek lesznek, mint most.

A brit kormány előrejelzése sem fest rózsás képet a közeljövőről, bár a brexit-hívők szerint az első évek fájdalmáért kárpótol majd a szuverenitás által lehetővé tett gazdasági szárnyalás.

A kabinet-prognózisát a brexit-ellenes pénzügyminiszter, Philip Hammond jegyzi – és az anyag megállapításai szerint 15 év múlva közel 4 százalékkal lesz kisebb a brit gazdaság és évi 1000 fonttal, azaz 360 ezer forinttal szegényebb minden egyes brit. Mindeközben a bérek 2,7 százalékkal lesznek alacsonyabbak, mint most.

A befolyásos kemény-brexit hívők egyik ikonikus vezéralakja, Jacob Rees-Mogg tory képviselő azzal vádolta meg a központi bank elnökét, hogy aláássa az angol font árfolyamát és hogy pánikot kelt.

A Bank véleménye befolyásolhatja a közhangulatot, ám a figyelmeztetés valójában már létező elgondolásokat erősít csak. Egyre nagyobb a brexitről dönteni hivatott, második népszavazás híveinek tábora.

Az ellenzéki Munkáspárt kutyaszorítóba próbálja kényszeríteni a rogyadozó és északír szövetségese által erősen bírált konzervatív May-kormányt. Ha May javaslata nem megy át a parlamenten – mivel a Munkáspárt és konzervatív lázadók is annak leszavazására készülnek- , akkor a Labour új választásokat akar.

Ha ezeket nem írják ki, akkor bármi lehetséges, így egy újabb népszavazás is, mondta John McDonnell, a párt második embere.

Theresa May közben erősnek próbálja mutatni magát és folytatja vidéki kampánykörútját, amellyel a közvéleményt, és rajta keresztül a szkeptikus képviselőket próbálja megdolgozni.

„Az én hétvégi bevásárlólistám hosszabb, mint amit a Munkáspárt ajánlani tud”

- mondta.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×