eur:
392.91
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Andrej Babis cseh miniszterelnök és felesége, Monika Babisova nemzetközi állam- és kormányfői díszvacsorára érkezik az első világháborút lezáró egyezmény évfordulójának előestéjén, 2018. november 10-én a párizsi Orsay Múzeumban. Az egyezmény aláírásának századik évfordulóján tartandó másnapi megemlékezésre csaknem 60 állam- és kormányfő hivatalos.
Nyitókép: Ian Langsdon

Milan Kundera visszakaphatná cseh állampolgárságát

Nem csak a politikáról szólt Andrej Babiš hétvégi párizsi látogatása.

Az első világháború lezárásának 100. évfordulója alkalmából a francia fővárosba látogató cseh kormányfő felajánlotta Milan Kunderának, a Párizsban élő világhírű cseh származású írónak, hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg őt a csehszlovák kommunista rendszer. A Pompidu Központ igazgatójával pedig beszéltek a múzeum gyűjteményéből származó művek hosszú távú kölcsönzésének lehetőségéről, melyeket Csehországban mutatnának be.

A cseh származású Milan Kundera 1975-ben emigrált Franciaországba, miután nem tudott megbékélni a csehszlovák kommunista rendszerrel. A világhírű író 1968-ban támogatta a prágai tavaszként ismert reformfolyamatot, nemzetközi elismertségre pedig A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével tett szert. Az államhatalom 1979-ben fosztotta meg csehszlovák állampolgárságától, és kikiáltotta őt a rendszer ellenségévé.

Andrej Babiš az első világháborús centenáriumi megemlékezések alkalmával a hét végét Párizsban töltötte, ez alkalomból találkozott Milan Kunderával és feleségével. A cseh hírtelevízió beszámolója szerint a miniszterelnök ajánlata azt követően hangzott el, amikor arról beszélgettek, hogyan kerültek Kunderáék Párizsba, illetve hogy röviddel azután csehszlovák állampolgárságukat is elveszítették.

„Megérdemelnék, hogy visszakapják az állampolgárságukat, mert valamikor a mi állampolgáraink voltak”

– nyilatkozta Babiš, hozzátéve, hogy Kundera és felesége nem zárta ki, hogy elfogadja a kormányfő ajánlatát.

A most 89 éves író reméli, hogy mindez nem jár majd sok adminisztrációval. Milan Kundera csak az 1989-es rendszerváltás után látogathatott el újra szülőhazájába, Csehországba. Néhány látogatása azonban mindig inkognitóban történt, és soha semmiféle nyilvános rendezvényen nem jelent meg.

Andrej Babiš Serge Lasvignes-zel a Pompidou Központ igazgatójával is találkozott. A megbeszélésen jelen volt Jiří Fajt, a Cseh Nemzeti Galéria igazgatója is. Arról egyeztettek, hogy néhány kiállított művet a jövőben hosszútávra kikölcsönözne Csehország, és azokat Prágában tárná a közönség elé. Babiš elismerte, hogy ennek megvalósításához elő kell teremteni az anyagi hátteret. „Átköltöztetni egy óriási értékű gyűjteményt, nemcsak logisztikai szempontból nagy kihívás, hanem a magas biztosítási díj szempontjából is, de

nem zárkóztak el a lehetőség elől, és készen állnak az egyeztetésre”

– fogalmazott Babiš.

A Pompidou Központtal való együttműködés ötlete nem újkeletű dolog. A múzeumból már Malagába és Brüsszelbe is érkeztek kiállítási tárgyak, és Dél-Korea valamint Kína is élénk érdeklődést mutat az együttműködésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×