eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Berlin, 2018. január 11.Volker Bouffier hesseni tartomány miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) alelnöke kormánykoalíciós egyeztetésre érkezik Berlinben 2018. január 11-én. A Kereszténydemokrata Unió, a CDU, a Keresztényszociális Unió, a CSU és a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD képviselőivel tárgyal a szövetségi kormány megalakításának lehetőségeiről. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Újabb tartományi választás okozhat gondot a kormánykoalíciónak Németországban

Vasárnap Németországban ismét tartományi választás lesz: ezúttal Hessenben járul az urnákhoz mintegy 4 és fél millió szavazásra jogosult polgár, hogy döntsön a helyi parlament összetételéről.

A legfrissebb közvéleménykutatási adatok egybehangzóan arra utalnak, hogy a két korábbi néppárt, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU és a Szociáldemokrata Párt, az SPD vasárnap Hessenben is – az öt évvel ezelőtt elért eredményhez viszonyítva - legalább 10 százalékos szavazatveszteséget fog szenvedni. Mindez nemcsak a tartományi törvényhozás összetételében, és a helyi kormány megalakításában mutatkozik majd meg, hanem komolyan érinti a kancellár vezetése alatt álló koalíciót is.

Ugyanis minden jel a kereszténypártból és zöldekből alakult jelenlegi hesseni koalíció felbomlására vall, mert a Zöldek országos viszonylatban is lendületesen törnek előre és Hessenben immár a szavazatok 20 százalékára számíthatnak.

Az eddig miniszterelnök, Volker Bouffier pártja a 2013-ban elért 38 százalékkal szemben jó, ha megszerzi a voksok 28 százalékát, ami távolról sem biztosít parlamenti többséget, így további partner bevonására szorul. Ebből a szempontból a viszonylag jó eséllyel induló szabaddemokraták is elegendő mandátumot hoznának, viszont elemzők szerint komoly esély nyílik egy baloldali koalícióra is, a Zöldek, a Szociáldemokrata Párt, valamint az egykori NDK állampártjából kinőtt Baloldali Párt részvételével, ha a vasárnapi választáson legtöbb mandátumot szerzett párt vezetője képtelen új koalíció megteremtésére.

Akárcsak Bajorországban, Hessenben is a két korábbi néppárt társadalmi támogatottságának zuhanását jórészt a berlini koalíció gyakori torzsalkodására vezetik vissza. Noha a Szociáldmokrata Párt élén álló Andrea Nahles ismételten a berlini koalíció fenntartása mellett tört lándzsát, pártjának számos vezető tagja, valamint ifjúsági tagozata is a két kereszténypárttal való együttműködés felmondását sürgetik.

A kancellár által vezetett Kereszténydemokrata Unió főtitkára sem zárta ki, hogy a hesseni választás kimenetele jelentősen befolyásolhatja a berlini kormány fennmaradását. Annegret Kramp-Karrenbauer úgy vélte, hogy a koalíció szétesése új választás kiírását tenné szükségessé és ebben az esetben Angela Merkel már aligha lépne fel kancellár-jelöltként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×