eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kim Dzsong Un tovább fenyegetőzik

Kim Dzsong Un tovább fenyegetőzik

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúan elítélte a legutóbbi észak-koreai rakétatesztet, de a phenjani rezsim azzal fenyegetőzik, hogy tovább folytatja a kísérleteket.

Ezúttal Kína és Oroszország is az Egyesült Államokkal és a többi tagállammal együtt, határozott hangon ítélte el Észak-Korea provokatív rakétatesztjét.

A nyilatkozat

„felháborítónak” nevezte

azt, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétája Japán felett átrepülve csapódott a tengerbe. A Japánhoz tartozó Hokkaido szigeten riadót rendeltek el, eddig példátlan módon megszólaltak a szirénák és az embereket arra sürgették, hogy menjenek bombabiztos menedékhelyekre.

Észak-Korea a szomszédban zajló dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokkal indokolta lépését. Azt is közölte: a ballisztikus rakéta fellövése „az első lépés a csendes-óceáni katonai akcióban, amelynek része az, hogy „megfékezze” a Guam szigetről érkező fenyegetést”.

A szigeten található egy stratégiai fontosságú amerikai haditengerészeti és légitámaszpont.

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor fenyegetően fogalmazva azt mondta, hogy több, a Csendes-óceánt megcélzó hadgyakorlatot is le kell folytatni.

„A mostani rakétafellövési gyakorlat olyan, mint az igazi háború és az első lépés a Koreai Néphadsereg csendes-óceáni kampányában, és lényegi nyitánya Guam megfékezésének” – fogalmazott egy közlemény szerint Kim.

Néhány hete Trump amerikai elnök azt mondta, hogy

„tűzzel és haraggal” válaszolnak Phenjannak,

ha az fenyegetni meri az Egyesült Államokat. Észak-Korea erre kilátásba helyezte, hogy négy rakétát lő Guam közelében a tengerbe.

A Biztonsági Tanácsban Nikki Haley amerikai nagykövet fenyegető hangon azt mondta, hogy „valami komoly dolognak kell történnie”.

Újabb szankciókat – például az Észak-Koreába történő olajszállítás tilalmát – ugyanakkor nem vezettek be, mivel Peking és Moszkva ezt csak egy nagy hatótávolságú rakéta kilövése vagy egy atomteszt esetén fogadná el.

Haley Amerika vezető szerepét próbálta hangsúlyozni a Phenjannal szembeni fellépésben. „Az Egyesült Államok nem hagyja hogy folytatódjon a jogtiprás, és ebben a világ is támogatja”.

Kína ugyanakkor azt sürgette, hogy a felek „tartózkodjanak a kölcsönösen provokatív lépésektől”.

Peking Moszkvával együtt sürgette, hogy az Egyesült Államok állítsa le annak a rakétarendszernek a dél-koreai telepítését, amelyet nemcsak az északiak, de a kínaiak is fenyegetőnek tartanak. Emellett tiltakoztak az amerikaiak egyoldalúan kivetett szankciói miatt. Washington a múlt héten 16 kínai, orosz és szingapúri céget és személyt tett feketelistára, amiért észak-koreai cégekkel kereskedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×