eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Sagrada Familia is a terroristák célpontja volt

A Sagrada Familia is a terroristák célpontja volt

A 12 tagú katalóniai terrorcsoport bíróság elé állított egyik tagja azt állította, hogy ismert célpontokat, köztük a Barcelona jelképének számító Szent Család templomot is meg akarták támadni. A négy túlélő gyanúsított közül egyet elengedtek.

A legendás Antonio Gaudí építész máig befejezetlen székesegyháza, a Sagrada Familia is célpontja volt annak a vélhetően dzsihadista csoportnak, amely a múlt héten vérengzést szervezett Barcelonában és egy kisvárosban.

Az eredetileg 12 tagú sejt hat tagját lelőtték a rendőrök, míg ketten a bombagyárukban bekövetkezett robbanásban vesztették életüket.

Az egyik túlélő, Mohamed Houli Chemlal kedden egy madridi bíróság előtt beismerte, hogy a barcelonai Ramblán elkövetett gázolásos tömeggyilkosság helyett még pusztítóbb támadásokra készültek.

Ezek közül az egyik az ikonikus barcelonai katedrális elleni akció lehetett volna. Houlit kórházi pizsamájában vitték a bíróság elé – ő volt az, aki a múlt héten túlélte a terroristák bombagyártó üzemében történt robbanást. 

A Barcelonát megcélzó terroristákat vezető imámot emberi jogait védve nem deportálták börtönbüntetése után.

A bíróság elé állított három másik gyanúsítottat Ripoll katalán városban fogták el. A 27 éves Mohamed Aallaa nem akarta elismerni, hogy az ő Audi A3-as kocsijával hajtott járókelők közé a csoport öt tagja Cambrils városban, ahol egy embert megöltek.

Bíróság elé állt még a 30-as éveiben járó volt internet-kávézó tulajdonos, Sahal el Karib és a 27 éves Driss Oukabir, akinek 17 éves testvérét, Moussát a cambrilsi támadás idején agyonlőtték a rendőrök.

Oukabir a múlt héten azt állította, hogy testvére ellopta a papírjait és bérelte ki a barcelonai merényletnél használt furgont. Most viszont bevallotta, hogy ő bérelte ki a járművet, de úgymond azért, hogy egy költözésnél segítsen.

A bíróság végül úgy döntött, hogy a korábban említett Mohamed Aallaát vádemelés nélkül szabadlábra helyezik. Houli a meghallgatáson elismerte, hogy a csoport tagjait a Ripollban dolgozó imám, Abdelbaki Esz Szatti bújtotta fel. Az imám egyike volt azoknak, akik a barcelonai gázoldás előtt meghaltak a terrorsejt bombagyárának tartott házban, Alcanar városban. Közben az is kiderült, hogy a korábban drogcsempész Esz Szatti börtönbüntetése után nem toloncolták ki az országból, mert sikeresen érvelt azzal, hogy ezzel megsértették volna emberi jogait.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×