eur:
395.08
usd:
368.04
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó

A külföldre vándorlóknak csak fele tér vissza

Szlovákia lakossága az elmúlt 15 évben 300 ezerrel, vagyis 5 százalékkal csökkent, derült ki a szlovák pénzügyminisztérium adataiból. Az elvándorlás csaknem 45 millió eurós veszteséget jelent az országnak.

 A szlovák lakosság csökkenésének legfőbb oka a külföldre vándorlás és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok.

Szlovákiát az Európai Unióba való belépést követően hagyta el a legtöbb ember, két év alatt több mint 200 ezren távoztak külföldre. A feljegyzett adatok szerint a közelmúltban nagyjából 15 ezren vándoroltak ki évente. Az idegenben szerencsét próbálóknak megközelítőleg a fele tér vissza néhány év után.

 „A külföldre költözés nem jelent feltétlenül vesztes csatát, mert az emberek jó tapasztalatokat szereznek. Amit erősíteni kell, az a motiváció a későbbi hazaköltözésre” – fejtette ki Lucia Šramková, a Szlovák Pénzügypolitikai Intézet igazgatója.

 Az adatok azt mutatják, hogy évente nagyjából 6 ezren viszont nem térnek vissza hazájukba, a leggyakrabban a kedvezőtlen hazai munkafeltételek miatt. Az elvándorlás csaknem 45 millió eurós veszteséget jelent Szlovákiának. A külföldről hazatérőket segítő LEAF civil szervezet felmérése szerint az elvándorlók egynegyede egyáltalán nem kíván a jövőben visszatérni hazájába, további egynegyede igen, a megkérdezettek fele pedig mérlegeli a hazatérést. Leginkább a honvágy húzza haza a külföldön élőket, egyharmaduk pedig szívesen tenne azért valamit, hogy javítson az itthoni életkörülményeken. „Annak lehetősége, hogy segíthetnek a hazájukban, számukra a legfontosabb a döntéshozásban, vagyis csak ezért szeretnének hazatérni” – tette hozzá Michal Kovács, a civil szervezet tagja.

 Szlovákiában tavaly indult be a Hazatérő program, amelynek célja, hogy hazacsábítsa a külföldön tevékenykedő kutatókat. Szakemberek szerint azonban a program nem érte el célját, a 10 ezer eurós támogatás ellenére eddig csak négy kutató hagyta ott külföldi megbízatását, és tért vissza Szlovákiába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az európai állam- és kormányfők közül egyre kevesebben vannak, akik még nem látogattak el az orosz invázió sújtotta Ukrajnába - most már nem gazdagítja ezt a tábort Orbán Viktor sem, a magyar miniszterelnök ugyanis ma Kijevbe utazott. Ám eközben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki gyakran jár Oroszországba, telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - tudósított a Telex.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×