eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor
Nyitókép: Cavan Images/Getty Images

Megpróbálják "újraszülni" a kihalt erszényes farkast

Vannak komoly érvek a kísérlet mellett, de ellene is: az ausztrál emlőspolulációnak olyan veszélyeztetett fajai is vannak, amelyek "még" nem haltak ki, őket kéne talán megvédeni.

Egy ausztrál cég olyan génmódosító technológiát alkalmaz, mellyel kihalt állatokat is feltámasztanának, így a tasmán tigrist, másik nevén erszényes farkast, mely 1936-ban halt ki, lelőtték az utolsó példányokat, a legutolsó pedig egy állatkertben lelte halálát - írja az Index.

Az újraalkotáshoz pajzstetveket használnak fel.

Az állat körülbelül akkora, mint egy nagyobb kutya, Ausztrália egyetlen őshonos csúcsragadozója volt.

Az "állatgyártó" vállalat korábban arra is utalást tett, hogy a gyapjas mamutra is kísérletet tesznek.

A kihalt fajok genetikai kódjának rekonstruálását nehezíti, hogy a DNS törékeny és idővel lebomlik. Azonban ebben az esetben segíti a tudósok munkáját, hogy a melbourne-i múzeumban egy 108 éves mintát használva kivonták a pajzstetvek DNS-szekvenciáját, amely állításuk szerint 99,9 százalékban megegyezik az eredetivel. Ezen felül még RNS-molekulákat is ki tudtak nyerni a mintából, ami lehetővé tette a csapat számára, hogy a pajzstetvek bizonyos szöveteiben mely gének figyelhetőek meg.

A terv kritizálói azzal érvelnek, hogy inkább veszélyeztetett fajokat kéne még megmenteni, élőhelyükre vigyázni, Ausztráliában minden ötödik emlős érintett lenne. Akik viszont az "újragyártás" mellett érvelnek, azok azt mondják, megtudhatná az ember, hogyan és miért hal ki egy-egy állat, miként változik az ökoszisztéma.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nagyon furcsa, hogy a Hamász vezetője tűzharcba keveredett

Az izraeli hadsereg közleménye szerint véletlenül sikerült likvidálni Jahja Szinvár Hamász-vezért, de Kis-Benedek József furcsának találja, hogy a szigorúan őrzött férfi tűzharcba keveredhetett. A biztonságpolitikai szakértő nem tartja kizártnak, hogy Irán vagy a Hamász ellencsapást indít.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×