eur:
393.06
usd:
363.56
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Készülőben az új vakcina, ezúttal a madárinfluenza ellen

Az mRNS-technológiának köszönhetően az oltóanyag fejlesztése már pár órával azután elkezdődhet, hogy szekvenálták a vírus DNS-ét.

Egy mRNS-alapú vakcinát fejlesztenek a H5N1-es madárinfluenza-vírus ellen, mely a nevével ellentétben nem csak a szárnyasokat érinti: átterjed ugyanis a szarvasmarhákra is, sőt, az Egyesült Államokban már legalább két ember megfertőződött vele - írja a Gizmodo cikke nymán a HVG.

A kísérleti készítmény ugyanazon elv alapján készül, mint a Covid-19-elleni mRNS-oltások is. A kutatók kiemelték, hogy

ezek a típusok gyorsabban kifejleszthetőbbek és egy adott vírustörzset is gyorsabban képesek célba venni a hagyományos oltóanyagoknál.

Scott Hensley, a Pennsylvaniai Egyetem orvostudományi karának vezető kutatója megjegyzi: míg 2009-ben, a H1N1-járvány idején nehéz volt vakcinákat gyártani, így csak a kezdeti hullámok után lettek elérhetőek, ma már néhány óra alatt meg lehet kezdeni a vakcina létrehozását - egy fertőzőképes vírustörzs szekvenálása után.

A Nature Communications folyóiratban közölt tanulmány arról számol be, hogy egereken és görényeken végzett kísérletek során a kutatók erős antitest-választ figyeltek meg, mely az oltás beadása után egy évig is kitartott. A vakcinázott, és később a H5N1-gyel megfertőzött állatok életben maradtak, szemben azokkal, amelyeket nem oltottak be, és amelyek közül mind elpusztult.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy az mRNS-alapú vakcina hatékonysága ugyanolyan volt, mint a hagyományos oltásé.

Mint írják, az egyelőre nem ismert, hogy mikor tesztelhetik a készítményt embereken is, de az Egyesült Államokban mérlegelik, a gazdákat beoltsák-e madárinfluenza elleni vakcinával, egyelőre a hagyományossal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×