eur:
393.44
usd:
364.36
bux:
72038.24
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Forrás: nasa.gov / Ge-Cheng Zha

Napelemes, önjáró repülőgép mehet a Marsra

A NASA lát lehetőséget a szolár-meghajtású repülőben, ami a Napból nyert energiával 16 ezer kilométert is repülne évente a vörös bolygó körül.

A NASA marsi helikoptere volt az első olyan ember alkotta eszköz, ami repült egy idege bolygó felszínén, csakhogy január 18-án eltört a propellere, így használhatatlanná vált - írja a HVG. Ez azonban azt jelenti, hogy egy új ötlet fokozottan érdekessé vált a kutatóintézet számára.

Mint azt a lap leírja, az Egyesült Államok űrhivatalának van egy támogatási rendszere, a NASA Innovative Advanced Concept (NIAC), amelyben az univerzum és a Naprendszer alaposabb megismeréséhez hozzásegítő ötletek gazdáinak biztosít kisebb-nagyobb mértékű finanszírozást. A többkörös rendszer első fordulójában csak kisebb összeget kapnak a pályázók, hogy abból megmutathassák, hogyan valósítanák meg elképzelésüket.

Ezen a pályázaton nyert támogatást (több másikkal együtt) a Coflow Jet nevű amerikai cég egyik mérnöke, Ge-Cheng Zha is. A Mars Aerial and Ground Intelligent Explorer (MAGGIE) nevű szerkezet az, amely szó szerint túlszárnyalhatná az Ingenuity sikerét.

A MAGGIE egy kettős merev szárnyú repülőgép, ami napenergiát hasznosítva körözne a bolygó felszíne felett.

A marsi helikopter összesen 11 kilométert tett meg, mielőtt használhatatlanná vált, a nyertes mérnök azonban úgy számol, hogy alkotása minden egyes marsi évben megtenne 16 ezer kilométert - feltéve, ha nem éri baleset, például nem találja el egy meteor.

A repülő műszerrel a Mars mágneses mezőit tanulmányoznák a tudósok, hogy feltárhassák a bolygómag működését. Ezen felül vizsgálná a metánkibocsátást és feltérképezné a felszín alatti jeget.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Nyugat-Európában terjeszkedik a GTC Group

Nyugat-Európában terjeszkedik a GTC Group

A 2023-as ingatlanpiacot is jelentősen érintő makrogazdasági környezet, magas inflációs ráta és kamatköltségek, továbbá a regionális irodapiac bérbeadási nehézségei ellenére a GTC Group a 2023-as pénzügyi évben is sikeres időszakot zárt – jelentette ki Nagy Gyula, a cég vezérigazgatója. A számokat értékelve hozzátette, hogy a 2024-es évben tovább folytatják a cégcsoport növekedési stratégiájának megvalósítását, többek között megcélozzák a nyugat-európai piacokat, és még nagyobb hangsúlyt fektetnek a már megkezdett zöld átállásra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×