eur:
394.32
usd:
365.17
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay.com

Alig hinnénk, mi mindenben lehet életmentő a mesterséges intelligencia

Egy friss kutatás szerint a gyorsabb diagnózis érdekében az orvosoknak érdemes lehet a mesterséges intelligencia segítségére is hagyatkozniuk.

A módszer segíthet elkerülni a felesleges kórházba szállításokat azoknál, akiknek valójában nincs szívrohama, és megmentheti azokat a nőket is, akiknél a későn felismert szívroham miatt késlekedik az ellátás - írja a Sky News.

A kutatásban 10 286 mellkasi fájdalommal küzdő emberen végeztek vizsgálatot, amely megállapította, hogy a CoDE-ACS nevű diagnosztikai eszköz kétszer annyi beteg esetében képes volt kizárni a szívrohamot, mint a jelenlegi vizsgálati módszerek: 99,6 százalékos pontossággal dolgozott.

Skóciában most klinikai kísérletekkel szeretnék feltárni, hogy valóban csökkenthető-e az eszköz segítségével a sürgősségi osztályokra nehezedő nyomás.

"A szívroham miatt akut mellkasi fájdalommal küzdő betegek esetében a korai diagnózis és kezelés életet ment. Sajnos sokféle állapot okozhat hasonló tüneteket, a diagnózis nem mindig egyértelmű. A mesterséges intelligencia hasznosítása a klinikai döntések támogatására óriási lehetőséget rejt magában" - szögezte le Nicholas Mills professzor, az Edinburgh-i Egyetem Kardiológiai Tudományos Központjának kardiológus professzora, a kutatás vezetője.

Jelenleg a troponinszintnek a vérben történő meghatározásával döntenek arról, mit tekintsenek szívrohamnak és mit ne, de mindenkinél ugyanazt a küszöbértéket használják erre, pedig nem, kor és egészségi állapot is hathat arra.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a nőknél 50 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy elsőre téves a diagnózisuk,

azoknak pedig, akik elsőre rossz diagnózist kapnak, 70 százalékkal nagyobb a kockázata a harminc napon belüli elhalálozásra. Ezt az új algoritmus megakadályozhatja.

A CoDE-ACS a Nature Medicine című folyóiratban közzétett kutatás szerint a beteg egyéni jellemzőitől függetlenül jól működött, figyelembe vette a diagnózis kialakításában az életkort, a nemet, az EKG-vizsgálati eredményeket, a kórtörténetet és a troponinszintet is.

A módszer nem kiváltja az orvosokat, hanem segíti őket abban, hogy gyorsabban és pontosabb diagnózisokat alakíthassanak ki.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

A fordulatokkal teli másfél hónapos kampányidőszak a végéhez ért az Egyesült Királyságban, holnap az állampolgárok Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország-szerte a szavazóurnákhoz járulva fognak ítéletet mondani az elmúlt 14 év konzervatív kormányzásáról. A Keir Starmer vezette Munkáspárt győzelméhez nem fér kétség, viszont számos, a jövőre nézve kulcsfontosságú kérdést befolyásolhat akár egy-két százalékpontnyi különbség is a végeredményben. A tét tehát óriási mindegyik párt és az egész ország számára, így összeszedtük azt az öt legfontosabb szempontot, amelyeket érdemes majd figyelemmel követni a holnap éjjeltől megállás nélkül érkező adatok értelmezésékor.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×