Infostart.hu
eur:
389.88
usd:
330.68
bux:
0
2025. december 24. szerda Ádám, Éva
Aratják az őszi vetésű búzát a németországi Brodowinban lévő ökofaluban 2019. július 25-én. A településen 1991 óta folytatnak biodinamikus gazdálkodást, melyet széles körben Rudolf Steiner filozófus-tudós 1924-ben megtartott előadássorozatát követően kezdtek el alkalmazni. Az ökológiai termelés elősegíti a természeti környezet megóvását, a gazdálkodók a helyi erőforrásokat és a természetes folyamatokat részesíti előnyben a műtrágyák és a növényvédő szerek használatával szemben.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Itt a "foszforgeddon" – veszélyben a mezőgazdaság és a bolygó is

Túl sokat használjuk a foszfort, ami nemcsak az élelmiszer-ellátást nehezíi meg, de a globális felmelegedést is hajtja.

A kutatók aggódnak, hogy a foszfor túlzásba vitt használatának hatására műtrágyázás céljára már nem marad belőle megfelelő mennyiségben, ez pedig veszélyeztetheti a világ élelmiszerellátását. Mindezzel egyidőben a földekből kimosódó foszfát kiterjedt területeken hoz létre algavirágzást, az érintett vizeket halott területekké téve a halállomány szempontjából – írja a The Guardian.

Ha ez még nem lenne elég nagy baj, a túlzó foszforhasználat metángáz kibocsátásához vezet, ez pedig tovább gyorsítja a légkör felmelegedését.

"Kritikus fordulóponthoz érkeztünk. Lehet, hogy van még visszaút, de ennek érdekében tennünk kell,

sokkal okosabban kell használnunk a foszfort. Ha ez nem következik be, katasztrófahelyzet elé kerülünk: eljön a foszfogeddon" – mondta Phil Haygarth professzor a Lancaster Egyetemről.

Hennig Brandt német kutató 1669-ben vizeletből választotta ki a foszfort: az anyag szerepe az élet fenntartásában kulcsfontosságú. A csontok és a fogak nagyrészt kalcium-foszfátból állnak, és ez az elem biztosítja a DNS cukor-foszfát gerincét is. Penny Johnes, a Bristoli Egyetem szakembere szerint foszfor nélkül nincs élet.

Globális léptékben a növények növekedését segítő hatását is kihasználja az ember. Évi 50 millió tonna foszfáttartalmú műtrágyát használunk fel világszerte, mely hozzájárul a Föld nyolcmilliárd éhes szájának jóllakatásához.

Jelentős méretű foszforkinccsel ugyanakkor alig néhány ország rendelkezik. Marokkóban és a Szahara nyugati részén rejtőzik a legtöbb belőle, majd Kína és Algéria következnek. Az USA-ban a korábbi mennyiség 1 százaléka áll csak rendelkezésre, az Egyesült Királyság pedig mindig is behozatalra szorult foszforból.

"A hagyományos kőzetfoszfát-készletek viszonylag ritkák, és a műtrágyagyártáshoz szükséges kitermeléssel párhuzamosan kimerültek" - tette hozzá Johnes.

A világ így néhány éven belül eléri a "foszforcsúcsot": a készletek ezután csökkenni fognak, és sok nemzetnek kell majd küzdenie azért, hogy elegendő mennyiséget tudjon beszerezni a lakosság élelmezéséhez. Elemzők szerint

kartellek tehetik rá kezüket a foszforra,

és bekövetkezhet az, amiről Isaac Asimov is írt: a növekedés megáll, amint a foszforforrások kimerülnek.

A kimosódott foszfát számos területen okoz vízszennyezést, hogy a probléma még sokoldalúbbá váljon. Az oroszországi Bajkál-tó, az afrikai Viktória-tó és az észak-amerikai Erie-tó is érintett. Az algavirágzás kevés élőlény számára teszi lehetővé a túlélést: az ilyen válságok pedig más környezeti problémákat is okoznak.

"Az éghajlatváltozás miatt kialakult melegebb körülmények mellett egységnyi foszfátszennyezésre vetítve több algavirágzás lesz. A probléma az, hogy amikor az algák elpusztulnak, bomlásuk során metán keletkezhet.

A virágzás növekedése azt jelenti, hogy több metán kerül a légkörbe – és a metán 80-szor erősebb a szén-dioxidnál a légkör felmelegedésében.

Ez komoly aggodalomra ad okot" – mondta Bryan Spears professzor, az Egyesült Királyság Midlothianban található Ökológiai és Hidrológiai Központjának munkatársa.

Megoldást jelenthet a foszfor újrahazsnosításának javítása mellett az is, ha olyan táplálkozásra állunk át, amely alacsonyabb foszforlábnyommal jár. Ha nem változtatunk, az hosszú távon a bolygó pusztulásával jár.

Címlapról ajánljuk
Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Alapjaiban változtak meg a karácsonyi étkezési szokások Magyarországon – erről beszélt a séf az InfoRádióban. A hal ugyan megmaradt, de a többi hagyományos fogás helyét az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételek vették át.

Durva átrendeződés az új autók piacán

Az Európai Unióban idén novemberben összességében és az év eleje óta is nőtt az új személygépkocsik forgalomba helyezése az egy évvel korábbihoz képest, miközben emelkedett az elektromos járművek piaci részesedése az Európai Autógyártók Szövetsége, az ACEA kedden közzétett jelentése szerint.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×