eur:
394.93
usd:
367.79
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Ebes, 2017. március 17.Őszibúza vetés műtrágyázás után. A tavaszra fordult időjárásban megkezdődtek a mezőgazdaság alapvető munkálatai Ebesen.
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Új kezdeményezés az orosz műtrágya kiváltására

Ezzel a gázfüggőség is csökkenthető, és az élelmiszer-önellátás is közelebb kerülhet.

A spanyol agrárminiszter, Luis Planas egy hétfői interjújában azt mondta, hogy a hagyományos trágya használatának fejlesztésével csökkentené az orosz műtrágyák felhasználást a spanyol és a holland kormány – írja a VG, idézve a Bloomberget.

A két ország által elindított pilot-projekt az unió többi tagállamának agrárminiszterei között is pozitív visszhangot váltott ki. Noha az Oroszország ellen bevezetett szankciók a műtrágyákra nem vonatkoznak, a magas földgázárak az európai termelést is visszafogták, így

a műtrágyaárak sokéves csúcsokra értek.

A műtrágyák biológiai alternatívákra cserélése az európai gázfogyasztást is drasztikusan csökkentené Planas szerint, így azok kifejlesztése az élelmiszer-önellátás célját is nagyban segítheti.

Az árak az idei és a jövő évben is magasak maradhatnak az Ukrajnában zajló háború és az orosz kínálat bizonytalansága miatt, miközben a termelés növelése akár öt évig is tarthat az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint.

A spanyol tárcavezető úgy véli, a fejlesztések előrehaladását az EU szabályainak is követnie kell majd, ennek a fejlesztése azonban szintén évekig eltarthat.

A gazdasági lap végül megjegyzi, noha a hagyományos trágya olcsóbb a szintetikus műtrágyáknál, a diammónium-foszfát például tonnánként hatszor több nitrogént és tizenötször több foszfátot tartalmaz, mint az állattartás mellékterméke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×