eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay

Fabútorokat nyomtatnak - örökre a múlté lehet az erdőirtás 

Egy tanulmány szerint civilizációnk születése óta már kivágtuk a világ fapopulációjának 54 százalékát, az erdőirtás mértéke azonban fenntarthatatlan, és ez az egyik elsődleges oka az egyre gyakrabban előforduló hőhullámoknak, aszályoknak és a cunamiknak.

Még mindig óriási mértékben vágnak ki fákat olyan termékek előállításához, mint például a gyógyszerek, a gumi, a papír és a bútorok. Egy új technológia azonban mindezt örökre megváltoztathatja: 2022 májusában jelent meg egy tanulmány, amiben a kutatók a világ első 3D nyomtatott, laboratóriumban körülmények között növesztett faanyagáról számoltak be.

A tanulmány szerzői egy zinnia elegans nevű virágos növény, közismertebb nevén a rézvirág sejtjeiből állítottak elő tetszőleges formára szabható anyagot. A kutatók szerint az újszerű megközelítésnek köszönhetően bármilyen alakú és méretű fadarabot elő lehet majd állítani. Tehát, ha asztalra van szükségünk, akkor azt a sejtekből közvetlenül meg lehet majd építeni – írja az Interesting Engineering, amit a Portfolio szemlézett.

A kutatók ezt úgy érték el, hogy a közönséges zinnia sejteket először folyékony táptalajjal, majd hormonokat és tápoldatokat tartalmazó géloldattal kezelték. A hormonok koncentrációjának megváltoztatásával a kutatók meg tudták változtatni a fa keménységét, az anyag sűrűségét és más fizikai jellemzőit. Ez az első módszer, amelyben szövettervezést alkalmaznak egy növényi anyag laboratóriumi előállításához.

Korábban a tudósok csak állati sejteket szaporítottak hasonló módszer alapján. A kutatók azt tervezik, hogy a következő alkalommal már fenyő sejtjeiből nyomtatnak majd formákat, amivel már nagyon közel kerülhetünk ahhoz, hogy az erdőirtás örökre a múlté legyen – olvasható.

Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×