eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
World AIDS Day
Nyitókép: Burak Karademir/Getty Images

Ígéretes eredmények egy mRNS-alapú kísérleti HIV-oltással

Egerekben és nem emberszabású főemlősökben is jó eredményeket mutat a vakcina az amerikai Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) szerint.

Az oltás biztonságos és a kívánt immunválaszt mutatta egy, HIV-hez hasonló vírussal szemben – áll a Nature Medicine-ben ismertetett kutatási anyagban. Azok a rhesus makákók, amelyeket alapoltás után több emlékeztető adaggal is immunizáltak, 79 százalékkal kisebb veszélyben voltak a SHIV-vírusnak kitéve, mint oltatlan társaik – írja a MedicalXpress.

"A globális kutatóközösség közel négy évtizedes erőfeszítései ellenére eddig a HIV-fertőzés megelőzésére szolgáló, hatékony vakcina továbbra is elérhetetlen. Ez a kísérleti mRNS-vakcina számos olyan tulajdonságot egyesít magában, amelyek kiküszöbölhetik más kísérleti HIV-vakcinák hiányosságait, és így ígéretes megközelítést képvisel" – foglalta össze Anthony Fauci, a NIAID és a laboratórium vezetője, a tanulmány társszerzője.

Először egereken tesztelték

A kísérleti vakcina az mRNS alapú koronavírus elleni vakcinákhoz hasonlóan működik. A koronavírus tüskefehérjéjének mRNS-utasításai helyett a vakcina a két kulcsfontosságú HIV-fehérje, az Env és a Gag előállítására vonatkozó kódolt utasításokat szállítja. A beoltott állat izomsejtjei ezt a két fehérjét állítják össze, hogy vírusszerű részecskéket (VLP) hozzanak létre, amelyek felszínén az Env számos példánya található. Ezek nem okozhatnak fertőzést vagy betegséget, mivel nem tartalmazzák a HIV teljes genetikai kódját, viszont a megfelelő immunválaszok kiváltása szempontjából megfelelnek a teljes, fertőző HIV-nek.

Egereken végzett vizsgálatok során a VLP-ket képző mRNS-vakcina két injekciója minden állatban semlegesítő antitesteket indukált a kutatók szerint.

Az egerekben az mRNS-utasításokból előállított Env-fehérjék nagy mértékben hasonlítottak a teljes vírusban lévő fehérjékhez, ami előrelépés a korábbi kísérleti HIV-vakcinákhoz képest.

"Az autentikus HIV-burokfehérje több példányának megjelenése minden egyes VLP-n platformunk egyik különleges jellemzője, amely utánozza a természetes fertőzést, és szerepet játszhatott a kívánt immunválaszok kiváltásában" – mondta Paolo Lusso, a kutatás vezetője.

Majd a makákók következtek

A kutatócsoport ezután az mRNS-vakcinát makákókon tesztelte. Az oltási séma részletei az oltott állatok alcsoportjai között különböztek, az első oltást egy év alatt több emlékeztető adag követte. Az emlékeztető vakcinák az első adag vakcinában használttól eltérő HIV-kládokból származó Gag mRNS-t és Env mRNS-t tartalmaztak. A kutatók több vírusvariánst használtak, hogy az Env konzerváltabb, közös régiói és ne az egyes vírustörzsekben eltérő, változékonyabb régiók ellen aktiválják az antitesteket.

Bár a beadott mRNS-dózisok magasak voltak,

a vakcina jól tolerálható volt,

csak enyhe, átmeneti mellékhatásokat okozott a makákóknál, például étvágytalanságot. Az 58. hétre az összes beoltott makákónál mérhető szintű semlegesítő antitestek alakultak ki a 12 különböző HIV-törzsből álló tesztpanel legtöbb törzse ellen. A semlegesítő antitestek mellett a vakcina erőteljes helper T-sejt választ is kiváltott.

Finomítás után jöhet az embereken végzett teszt

A 60. héttől kezdődően az immunizált állatokat és egy nem immunizált makákókból álló kontrollcsoportot hetente tették ki SHIV-nek a végbélnyálkahártyán keresztül. Mivel a főemlősök nem fogékonyak a HIV-re, a tudósok kísérleti körülmények között SHIV-et használnak, mivel ez a vírus szaporodik a makákókban. Tizenhárom héten át folytatták az expozíciót.

A hét immunizált makákóból kettő nem fertőződött meg, a többi immunizált állatnál összességében késett a fertőzés, amely átlagosan nyolc hét után következett be. Ezzel szemben az immunizálatlan állatok átlagosan három hét után fertőződtek meg.

Jelenleg a platform finomítása zajlik, illetve tervezik az egészséges, felnőtt önkénteseken a platform első fázisú vizsgálatát is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×