eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Robotok térképezik fel a tengerfeneket

Bár Földünk felszínének 70 százalékát borítja víz, a tengerfenekeknek mindössze 20 százalékát térképeztük csak fel eddig.

Pontosabb klímamodellek, biztonságosabb hajózás, új lehetőségek telekommunikációs kábelek lefektetésére, a tengeri élőlények védelme és szélerőművek kialakításának jobban kiaknázható lehetőségei: csak néhány az előnyök közül, melyet a pontosabban feltérképezett tengerfenék jelent.

Érzékelőkkel felszerelt víz alatti robotjárművek segítenek az adatok összegyűjtésében, minden eddiginél gyorsabban és olcsóbban. Sok jármű azonban rövid élettartamú akkumulátorral működik a CNN cikke szerint, melynek feltöltéséhez vissza kell térnie egy hajóra vagy a partra, ami megnehezíti a tenger távolabbi részeinek feltérképezését.

A hőingadozás szolgáltat energiát

A Seatrec nevet viselő startup igyekszik ezt a problémát megoldani azzal, hogy a víz alatti hőmérsékletkülönbségek kihasználásával tölti újra az akkumulátorokat.

Az energiamodul telepíthető meglévő robotokra vagy a Seatrec saját eszközére. Utóbbi egy kilométer mélyre képes merülni azért, hogy megvizsgálja a tengerfenék kémiai összetételét és domborzatát, emellett szonár segítségével térképet készít a környező területről. Ezt követően a robot visszatér a felszínre, hogy műholdas úton küldje el az adatokat.

Ahogy az eszköz az óceán hidegebb és melegebb részei között mozog, a modul belsejében lévő anyag megolvad vagy megszilárdul, ami hőenergiát termelő nyomást hoz létre, mely a robot generátorát hajtja.

A robot alapmodellje 20 ezer dollárba kerül, a Seatrec rendszeréhez való csatlakoztatás pedig további 25 ezerbe. Az ingyenes, megújuló energiához való hozzáférés és a hosszabb vízben maradás lehetősége azonban a startup szerint hosszú távon akár ötször olcsóbbá teszi az adatgyűjtést. A cég évente kevesebb mint 100 készüléket gyárt, elsősorban tengeri kutatók számára, de a technológia könnyen skálázható - a Seatrec energiamodulja utólag is felszerelhető a meglévő térképező eszközökre, hogy növelje azok hatótávolságát.

Ebben az évtizedben szeretnék elkészíteni

Jamie McMichael-Phillips, a Nippon Alapítvány Tengerfenék 2030 projektjének igazgatója szerint a mélytenger távolabbi részeinek feltérképezéséhez elengedhetetlenek az új technológiák, amelyeknek hatótávolsága meghaladja a jelenleg használatos adatgyűjtő eszközökét.

"A Föld felszínének feltérképezésével ellentétben, ahol kamerát vagy műholdakat használhatunk, a tengerben a fény nem hatol át a vízoszlopon, így a szonárrendszerek használatára vagyunk korlátozva"

- mondja McMichael-Phillips.

A Tengerfenék 2030 projekt négy éve indult, célja felhívni a figyelmet a tengerfenék fontosságára, egyértelmű célt adva a kutatóknak és a vállalatoknak: az évtized végére térképezzük fel a teljes tengerfeneket.

Egy Mars-misszió árába kerül a teljes térkép

Még a feltérképezés ütemét gyorsító, egyre nagyobb számban elérhető technológiai lehetőségek ellenére is nagy logisztikai és pénzügyi kihívást jelent ennek a térképnek az elkészítése. A Seatrec becslései szerint 3000 eszközük szükséges a teljes térkép létrehozásához: a vállalat 2 millió dolláros tőkebefektetést gyűjtött be, hogy több eszközt tudjon készíteni a cél érdekében.

Ez azonban csak csepp a tengerben ahhoz a tőkéhez képest, amely az óceán teljes felméréséhez szükséges, és amely McMichael-Phillips szerint valahol

3 és 5 milliárd dollár között van,

ami egy Mars-misszió költségének felel meg. Itt az ideje ugyanakkor annak hogy saját bolygónkra is áldozzunk ekkora összeget, ne csak a távoli égitestek megfigyelésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×