eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
műanyag palackok a Tiszán
Nyitókép: Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Itt lehet az áttörés: műanyag palackból vanillint tudtak előálllítani

Génmódosított baktériumok segítségével készítettek tudósok vaníliaaromát műanyag palackokból: egy ilyen vonzó végtermék az egész újrahasznosítás ügyének jót tehet.

Jelenleg a műanyag palackok már egyetlen használatot követően 95 százalékot veszítenek értékükből anyagként: az ilyen típusú, jövedelmező újrahasznosítás sokkal több embert tudhat megszólítani és megnyerni az ügynek a szakemberek szerint – írja a The Guardian.

A kutatók már korábban elkészítették azokat a mutáns enzimeket, amelyek az italos palackokban használt polietilén-tereftalát polimert alapegységeire, a tereftálsavra (TA) bontják. A tudósok most a TA-t vanillinné alakították át. Vanillint széles körben használnak az élelmiszer- és a kozmetikai iparban, valamint fontos vegyi anyag, amelyet gyógyszerek, tisztítószerek és gyomirtószerek előállításához használnak. A globális kereslet egyre növekszik iránta: 2018-ban 37 ezer tonna volt, ami messze meghaladja a természetes vaníliarúdból származó kínálatot. Ma a vanillin mintegy 85 százalékát fosszilis tüzelőanyagokból származó vegyi anyagokból szintetizálják.

A kutatást végző Joanna Sadler, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa szerint

ez az első példa arra, hogy egy biológiai rendszer segítségével a műanyag hulladékot értékes ipari vegyi anyaggá alakítsák,

és ez nagyon izgalmas hatással van a körforgásos gazdaságra.

Világszinten minden percben egymillió darab műanyag palackot adnak el, a mennyiségnek pedig csak 14 százalékát hasznosítják újra, és csak ruhákhoz vagy szőnyegekhez tudják az így kezelt palackokat is felhasználni.

A Green Chemistry című folyóiratban közzétett kutatás során a TA vanillinné történő átalakításához módosított E coli baktériumokat használtak. A tudósok a mikrobiális keveréket egy napig 37 Celsius-fokra melegítettek, ugyanúgy, mint sörfőzésnél. Ezáltal a TA 79 százaléka alakult át vanillinné.

A tudósok tovább fogják finomítani a baktériumokat, hogy még tovább növeljék az átalakulási arányt, illetve dolgoznak azon is, hogy nagyobb mennyiségben tudjanak kezelni belőle. TA-ból sokféle, például a parfümgyártásban használatos anyagot is létre lehet hozni.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×