eur:
394.58
usd:
365.86
bux:
71738.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Izzó láva tör fel egy vulkán új hasadékából az izlandi fővárostól 30 kilométerre délnyugatra, a Reykjanes-félszigeten 2021. április 5-én. A szigetnek ezen a részén utoljára 800 éve fordult elő vulkánkitörés.
Nyitókép: MTI/AP/Marco Di Marco

Láva tört fel a földből az izlandi fővárostól néhány kilométerre – galéria

Rejkjavíktól 30 kilométerre délnyugatra, Fagradalsfjall hegyénél, a Reykjanes-félszigeten zajló vulkániktörés hetekkel ezelőtt, március 19-én este kezdődött.

A 12. század óta első alkalommal fordult elő vulkánkitörés a szigetnek ezen a részén (galéria a kitörésről itt).

A felébredt vulkánhoz egy hatórás, közepesen nehéz túrával lehet eljutni, miután nincs igazán odavezető út, csak a számtalan érdeklődő, helyi és turista taposott ki valamiféle ösvényt – írtuk egy olvasói beszámoló alapján (érdekességek, képek, videók itt). A hatóságok a lávafolyamok és a belőlük feltörő mérgező gázok miatt (ezek felhője megül a völgyben) végül lezárták a környéket.

A napokban a vulkán lábánál hasadékok jelentek meg, elővigyázatossági okokból a környéken túrázókat evakuálták – írta az Origo a Sky News beszámolója alapján. A lávafolyamot egy turistákat szállító helikopterről vették észre.

Magnus Gudmundsson geofizikus arról beszélt, hogy az új repedés megjelenésével kevesebb láva folyik a kráterből. Szakértők korábban már arról beszéltek, hogy a kitörés még akár évekig is eltarthat – ennek magyarázatáról itt írtunk.

Íme egy galéria a földből feltörő láváról, alább az élőben videó, amely a vulkán kitörése után indult és mutatja a környéket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×