eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A mikrobiális aktivistás hatására apró kalcitkristályok csapódtak ki a becsapódási kráterben.
Nyitókép: Henrik Drake, iflscience.com

Rendkívüli felfedezés Európa legnagyobb becsapódási kráterében

375 millió évvel ezelőtt a mai Svédország területén egy nagyobb objektum csapódott be. Szakértők egy csoportja a közelmúltban a krátert elemezve ősi mikrobák nyomaira bukkant – szemlézi az IFLScience-t a Hvg.hu. Az új eredmények a potenciális marsi élet kutatása miatt is fontosak lehetnek.

A Siljan-gyűrű 52 kilométeres szélességével Európa legnagyobb becsapódási krátere. A Linnaeus Egyetem kutatói a közelmúltban innen származó kőzetmintákat elemezve bukkantak rá az ősi élet nyomaira, kalcium-karbonátot és szulfidot azonosítottak.

A kutatócsoport vezetője szerint a szén és a kén különböző izotópjainak relatív előfordulása az érintett ásványokban azt mutatja, hogy szulfátot szulfiddá alakító, illetve metánt elnyelő és kibocsátó mikrobák voltak jelen a mélyedésben.

Ezek az ősi élet izotópos ujjlenyomatai

olvasható.

A vizsgált kristályok 80-22 millió éve alakultak ki, ami azt jelenti, hogy jóval a becsapódás után is éltek a mikroorganizmusok a kráterben. A szakértők szerint elképzelhető, hogy hogy amennyiben más égitesteken, így a Marson is van élet, az szintén a felszín alatt lelhető fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×